Acasă Actualitate „Timișoara pentru Ucraina”, la 30 martie: peste 1.100 de refugiați ucraineni sprijiniți,...

„Timișoara pentru Ucraina”, la 30 martie: peste 1.100 de refugiați ucraineni sprijiniți, opt transporturi ajunse la Cernăuți

DISTRIBUIȚI

Până miercuri, 30 martie, 1.136 de refugiați ucraineni au fost sprijiniți prin campania „Timișoara pentru Ucraina” cu cazare, masă, tichete sociale, programe de educație și locuri de muncă. În plus, tot ca parte a inițiativei, opt transporturi umanitare au ajuns la Cernăuți. Acțiunile campaniei se bucură de sprijinul financiar oferit de donațiile a 729 de persoane fizice și 23 de companie, până la data de 28 martie fiind strânși 561.168 de lei. În plus, oferă ajutor 30 de ONG-uri și peste 300 de voluntari.

În tot acest timp, s-au achiziționat, potrivit agenției de PR care oferă informații despre campanie, ajutoare în valoare de 567.183 de lei, care au constat în corturi, paturi de campanie, saltele, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, echipamente și provizii medicale, dotări pentru spațiile de cazare și alimente neperisabile. Cea mai mare parte a acestor ajutoare ajung la Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara, de unde se distribuie mai departe în orașele ucrainene aflate sub asediu.

„Nevoile și provocările la care trebuie să facem față se schimbă de la o săptămână la alta și mă bucur să văd marea puterea de reacție și adaptare a echipei de la Centrul de suport al campaniei Timișoara pentru Ucraina. Dacă acum o lună ne-am strâns organizații și instituții pentru a răspunde la strigătul disperat pentru ajutor al orașului înfrățit Cernăuți, acum sprijinim refugiați care ajung la Timișoara nu doar cu cazare și masă, dar și să își găsească un loc de muncă sau să își ducă copiii la școală. Le mulțumesc celor care zi de zi muncesc la Centru, sutelor de voluntari implicați și fiecărui donator în campanie. Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil”, a spus primarul Dominic Fritz.

Dintre cei 1.136 refugiați care s-au înscris pe platformă, 114 au cerut sprijin pentru asistență medicală, 169 au solicitat sprijin pentru un loc de muncă, 154 de copii sunt în curs de înscriere la școală și grădiniță, 101 ucraineni au avut nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte, iar 37 de copii au primit pachete cu rechizite.

Totodată, pe lângă sistemul unic de verificare a cazărilor, la Timișoara se oferă în premieră un ajutor sub formă de tichete sociale, prin care refugiații pot achiziționa, în funcție de nevoi, mâncare, medicamente, haine, de la mai multe magazine din oraș. Acestea sunt împărțite de LOGS – Grup de inițiative sociale, care până acum a oferit 477 de pachete de Tichete sociale în valoare totală de 28.620 euro. Fiecare pachet conține 30 de tichete sociale care însumează 300 lei.

„Suntem printre primii din țară care oferim tichete sociale pentru achiziționarea de alimente, medicamente, îmbrăcăminte. În prezent, fiecare ucrainean primește tichete în valoare de 300 de lei, pentru o lună. Astfel pe lângă cazarea gratuită oferită, ucrainenii beneficiază de un ajutor demn și uman, care le oferă posibilitatea de a alege ei înșiși ce produse achizitionează. Îi lăsăm pe ei să aleagă. Această abordare este una de dorit, nu doar în Timișoara, pentru că le oferă sentimentul de libertate, de care au atât de mare nevoie în aceste vremuri, dar și control asupra vieții lor, pe care războiul l-a luat” transmite Flavius Ilioni Loga, Director executiv LOGS – Grup de inițiative sociale.

Companiile care doresc să se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completând formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numărul +40 741 113 952. Detalii despre campanie pot fi găsite pe site sau pe https://www.facebook.com/timisoarapentruucraina.

Comentarii

comentarii