Acasă Actualitate Timișoara scapă, cel mai probabil, de „carantina de noapte” din acest weekend....

Timișoara scapă, cel mai probabil, de „carantina de noapte” din acest weekend. Persoanele care au certificat ar urma să fie, oricum, exceptate

438
DISTRIBUIȚI

Joi, 23 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o nouă hotărâre privind „carantina de noapte”. Aceasta, conform propunerii CNSU, se va impune doar în localitățile cu rată de peste 6 cazuri la mia de locuitori. În plus, persoanele vaccinate scapă de această interdicție dacă prezintă „certificatul verde”. Acum, mai este nevoie doar de o hotărâre oficială a guvernului sau ministerelor de resort pentru aplicarea acestor recomandări.

Până acum, rata de infectare de la care se impunea, în primă fază doar în weekend, „carantina de noapte” era de 4. La fel ca înainte, măsura va fi valabilă pe toată durata săptămânii în localitățile cu rate de peste 7,5. Timișoara, care miercuri avea o rată de 4,49, scapă în acest weekend de de această măsură, dacă rata nu crește inexplicabil de mult în următoarele zile. În aceeași situație cu Timișoara se mai aflau și alte comune cu rate între 4 și 6. Acestea ar fi (sunt afectate doar cele cu rate între 4 și 6):

Principalele modificări propuse de HCNU 73/23.09.2021 vizează:

a)          creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

b)        creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:

c)         creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

d)          delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

e)          introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Iată hotărârea: HCNSU 73

UPDATE: Guvernul a aprobat, tot joi, recomandările înaintate de CNSU.

UPDATE 2: După ratele de infectare raportate joi de DSP Timiș, „carantina de noapte” ar urma totuși să se aplice în acest weekend la Ghiroda (6,72). Pe de altă parte, în Bara (9,06), Moravița (7,96) și Bucovăț (7,65), restricții de circulație vor fi în fiecare zi. Pentru Bara, însă, mai este nevoie de o hotărâre a CJSU Timiș. Cu o zi în urmă, la ultimă ședință a comitetului, comuna avea o rată de 5,83.

Comentarii

comentarii