Acasă Editorial Timișoara și Guvernul Orban

Timișoara și Guvernul Orban

DISTRIBUIȚI

Timișoara a fost, la fel ca și alte orașe, scena schimbărilor impuse de preluarea, în urmă cu trei luni, a conducerii României de către Guvernul Orban. După trei luni, guvernul a fost demis prin moțiunea de cenzură despre care se vorbește deja de o lună… Ce vrem? Sau ce dorește politicul din România? Una dintre temele vehiculate este cea a alegerii primarilor în două tururi. Acest deziderat este unul autentic și abia dacă ar deveni operabil, am simți o adiere democratică în viețile administrației locale. Există primari în funcții de trei – patru mandate. Exagerat! Dacă președintele României se alege în două tururi, cu ce drept, un primar, nu contează cine este el, ar trebui ales după un tur? Primarul Nicolae Robu a obținut mandatul, în 2016, cu votul a 43 000 de locuitori ai Timișoarei! Dintr-un oraș de aproape 400 000 de locuitori! Exemplele sunt numeroase. Sute de primari din țara asta sunt în aceste poziții de mai mult de două mandate. Alții, cu două mandate, și mai mulți. Încep să creadă că li se cuvine, că sunt șefii orașelor, au început să ne ureze că dacă nu ne place ceva, putem pleca din orașele noastre. A făcut urarea asta domnul Robu, dar la fel, la București, Gabriela Firea. Unul, din PNL, alta, din PSD. Care este diferența de limbaj? Se spune că cei in PSD au atitudini grobiene, că sfidează, dar la noi, în buricul spiritual al Europei, la Timișoara, despre care spunem și știm că este multiculturală, multietnică și multireligioasă, cum putem admite atitudini agresive? Cum să ne lăsăm agresați de un primar care țipă că avem calea deschisă spre munte sau sate? Acum, acest primar, dar și alții, ca el, ar trebui să știe (în cazul în care apucă să candideze!!!) că doar modelul alegerilor în două tururi le-ar arăta realitatea.

Cum această cădere a guvernului va duce și alte surprize, în funcție de modul în care va trece (sau nu) prin parlament următorul guvern, ne putem aștepta la mai multe aranjamente de culise, la mai mulți ”spini iritativi” ce vor intra în ecuația decidenților din România următoarelor luni. Evident, alegerile anticipate bat la ușă, dar nu cred că acele calcule din camerele secrete se vor detalia în practică. Modificările au o marjă mult mai mare decât cea dată de firmele de sondare a opiniei publice.

La Timișoara, deja sunt grupuri îngrijorate în legătură cu schimbările din teritoriu, cu adaptarea la noua schemă de lucru, ce va fi oferită în următoarea perioadă. Unii ”vraci” spuneau chiar ieri că moțiunea nu trece. Alții, că trece cu o bună colaborare cu ”trădătorii”.

Din păcate, persoane din politicul local, din toate partidele, care nu au făcut mai nimic rezonator în viețile lor, au stat mereu cu mâna în extensie, din patru în patru ani. Acelea sunt în căutarea veșnică a unor sinecuri…

Ei au acum ochii în lacrimi… de necaz sau bucurie.

Noi, cei care privim fenomenul, adesea, ne amuzăm. De data asta, așteptăm alegerile!

Comentarii

comentarii