Acasă Cultura Timișoara și Novi Sad – două capitale europene ale culturii care întăresc...

Timișoara și Novi Sad – două capitale europene ale culturii care întăresc prietenia dintre România și Serbia

DISTRIBUIȚI

În prezența ministrului culturii și informației din Serbia și vicepremier, Maja Gojković, a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și a noului manager Filip Petcu, luni 26 iulie, de la ora 18.00, a avut loc la Muzeul Național de Artă din Timișoara, vernisajul expoziției de pictură „Fenomene europene în colecția Galeriei Matica Srpska”, din Novi Sad.

Manifestarea face parte din cadrul seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș. Evenimentul reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad în 2022 și Timișoara în 2023.

Cu acest prilej, Alin Nica a declarat: ”Expoziția pe care o inaugurăm astăzi vorbește de acest patrimoniu european și de valorile comune pe care le împărtășim ca familie unică europeană. Colaborarea extraordinară dintre Muzeul Matica Srpska și Muzeul Național de Artă Timișoara materializată azi prin această expoziție de artă plastică contribuie la îmbunătățirea dialogului cultural tranfrontalier și la apropierea comunităților noastre și știu că vor urma alte expoziții organizate împreună. Felicit organizatorii pentru acest demers minunat. Mulțumesc doamnei ministru, Maja Gojković, că acționează ca un adevărat ambasador cultural al regiunii și al proiectelor capitalelor europene ale culturii Novi Sad și Timișoara”.

Dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, directoarea Galeriei Matica Srpska, a spus: ”Îmi exprim speranța că muzeele noastre își vor uni marele lor profesionalism, experiența specialiștilor și pe viitor vor organiza multe expoziții împreună de mare succes, dat fiind că Timișoara și Novi sad vor fi capitale europene ale culturii. Mulțumesc Ministerului Culturii republicii Serbia și guvernului provinciei Voivodina pentru bunăvoința și disponibilitatea de a sprijini organizarea acestei importante expoziții la Timișoara și astfel întărind convingerea că arta și cultura sunt cele mai solide mijloace care leagă Serbia cu țările din regiune”.

Ministrul culturii din Serbia, Maja Gojković, a spus:

”Este o expoziție foarte importantă fiindcă prin mesajele pe care le transmite nu vorbește numai de dimensiunile europene ale patrimoniului cultural, ci și despre buna colaborare a celor două instituții de artă din Serbia și Timișoara, dar și despre prietenia tradițională dintre cele două popoare și cele două țări. Este important că expoziția este organizată de Galeria Matica Srpska din Novi Sad oraș care va fi capitală europeană a culturii în 2022, iar evenimentul are loc la Timișoara care, de asemenea, va fi capitală europeană a culturii, dar în 2023. Expoziția exprimă dimensiunea europeană și valorile europene ale patrimoniului cultural al Serbiei și cuprinde opere de artă din diferite epoci pentru a afirma acele valori pe care se bazează civilizația europeană: libertate, moștenire, progres și diversitate. Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate. Cum e și firesc, tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o nesperată sinteză a întregii perioade”.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica Srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.

Expoziția este centrată pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene.

Organizarea expoziției în cadrul Muzeului National de Artă din Timișoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu precum și a suportului logistic oferit de către Consiliul Județean Timiș.

Expoziția va rămâne pe simeze, până în 15 septembrie 2021, și poate fi admirată de marți până duminică între orele 10-18.

Amintim că CJT – Consiliul Județean Timiș – a găzduit, luni, întâlnirea între reprezentanții proiectelor capitalelor europene ale culturii Timișoara și Novi Sad în cadrul seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș.  S-au discutat oportunități de colaborare între cele două viitoare capitale culturale din punct de vedere cultural, turistic și al asigurării unei linii de transport direct între Novi Sad și Timișoara. Alin Nica, președintele CJ Timiș – partener finanțator al TM2023 – a subliniat dorința părții române de intensificarea a cooperării între instituțiile de cultură din cele două țări și a parteneriatelor bilaterale între școli.

În cadrul întâlnirii, Tijana Bugarski, director al Galeriei Matica Srpska, a lansat invitația pentru o vizită de lucru la Novi Sad către Simona Neumann, director al Asociației TM2023, cu scopul de a schimba bune practici în organizarea programului cultural în contextul pandemic. A fost reluată astfel o cooperare existentă încă din 2019, care din păcate a fost oprită de situația sanitară la nivel european.

Comentarii

comentarii