Acasă Administraţie Timişoara – un oraş poluat fonic. Traumele zgomotului: ameţeli, nervozitate, insomnii şi...

Timişoara – un oraş poluat fonic. Traumele zgomotului: ameţeli, nervozitate, insomnii şi surditate

DISTRIBUIȚI

timisoara poluatra fonic

După cum arată măsurătorile realizate de specialiştii de la agenţia de mediu, în Timişoara, zgomotul este depăşit în proporţie de 40%, în aproape toate cele 15 locaţii unde au fost făcute măsurători. După cum se ştie, poluarea fonică are numai efecte negative în special pentru om.

 

Infrasunetele şi ultrasunetele

„Produce stres, oboseală, diminuarea sau pierderea capacităţii auditive, instabilitate psihică, randament scăzut, fisurarea clădirilor, spargerea geamurilor”, susţin specialiştii de la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului (ANPM).

Într-un oraş mare cum e Timişoara, cu 320.000 de locuitori, sursele de zgomot sunt industria (fabrici şi întreprerinderi), acţiunea necontrolată a oamenilor (chefuri, nunţi, scandaluri) şi mijloacele de transport. Infrasunetele poduse de automobile cu viteza mare, avioanele, elicopterele, apropierea furtunii sau exploziile sunt foarte greu absorbite de natură, deci se atenuează puţin cu distanţa. Infrasunetele, ca şi ultrasunetele, sunt percepute de sugari, animale şi păsări, iar la adulţi infrasunetele produc ameţeală, vomă, un fals efect de euforie sau chiar efecte cumulate.

Pe de cealaltă parte, ultrasunetele au frecvenţe de 20.000Hz – 1 miliard Hz sunt produse în natură, în industrie sau de aparatura electrocasnică. La om, ultrasunetele distrug globulele roşii din sânge, apar migrene, greaţă sau chiar pierderea echilibrului. În mod surprinzător, ultrasunetele distrug bacteriile şi viruşii cum ar fi bacilul tuberculozei, virusul gripei şi al tifosului.

Parcurile – singura salvare a timişorenilor

Zgomotul actionează asupra întregului organism, deoarece senzaţia auditivă ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul căruia influenţează alte organe. Efectele resimţite de om sunt: reducerea atenţiei, a capacităţii de muncă, deci creşte riscul producerii accidentelor, instalarea oboselii auditive care poate dispărea o dată cu dispariţia zgomotului. Traumele ce pot fi produse de zgomot sunt ameţeli, dureri, lezarea aparatului auditiv şi chiar ruperea timpanului, scăderi în greutate, nervozitate, tahicardie, tulburări ale somnului, deficienţă în recunoaşterea culorilor, surditate la perceperea sunetelor de înaltă frecvenţă – explică apmbt.anpm.ro/poluare_sonora.

Zgomotele de intensitate foarte mare pot provoca deteriorări ale clădirilor, aparatelor şi instrumentelor. O soluţie la îndemâna timişorenilor o reprezintă parcurile – un loc de recreere uşoară. Perdeaua de vegetaţie oferă o protecţie relativă împotriva poluării sonore. În Timişoara, suprafaţa verde este în proporţie de 18%, iar Uniunea Europeană impune un proces de 21%. Prin urmare, mai avem de plantat copaci….!

Comentarii

comentarii