Acasă Actualitate Timișoara va avea un nou cetățean de onoare: un matematician ale cărui...

Timișoara va avea un nou cetățean de onoare: un matematician ale cărui descoperiri sunt folosite pentru prevenirea dezastrelor naturale

DISTRIBUIȚI

Adrian Constantin va deveni cetățean de onoare al Timișoarei, asta dacă și consilierii locali vor aproba propunerea făcută de primarul Dominic Fritz. Adrian Constantin este un reputat matematician, născut în Timișoara și în prezent profesor la Universitatea din Viena. Acesta este cunoscut pentru descoperirile sale legate de rolul matematicii în geofizică, folosite pentru prevenirea dezastrelor naturale, precum uragane sau tsunami. 

„Adrian Constantin este unul dintre timișorenii care au făcut cunoscut numele Timișoarei în lume. Completează în mod fericit lunga galerie a timișorenilor plecați de aici, care au reușit în domeniul lor de activitate. Îmi doresc să întărim legăturile cu acești timișoreni de excepție, indiferent unde activează sau locuiesc. Rolul lor de model pentru comunitatea noastră este esențial. După aprobarea Consiliului Local, îl voi invita pe dl. profesor Constantin la Timișoara pentru a identifica modalitățile în care putem colabora în domeniul educației”, transmite primarul Dominic Fritz. 

Eventualul nou cetățean de onoare al Timișoarei s-a născut pe 22 aprilie 1970 la Timișoara, a studiat la Liceul Nikolaus Lenau, iar apoi la Universitatea Sophia Antipolis din Nice. Doctoratul l-a obținut la Universitatea din New York, în 1996, iar apoi a urmat studii post-doctorale la universitățile din Basel și Zurich. Cariera sa include deținerea unor prestigioase funcții academice la Universitatea Newcastle-upon-Tyne, Universitatea din Lund, Trinity College din Dublin (TCD), Universitatea din Viena, sau King’s College din Londra.

„Profesorul Constantin are un renume mondial, legat de rolul matematicii ȋn geofizică. Studiile sale și-au dovedit din plin utilitatea, printre altele – ȋn cercetarea fenomenelor climatice și ȋntâmpinarea dezastrelor naturale, precum tsunami sau uraganele. Acestor domenii de cercetare li se adaugă cele de analiză matematică și propagarea undelor hidrodinamice. Cu peste 160 de materiale publicate și 11000 de citări, Adrian Constantin a fost distins cu numeroase titluri și premii, de către instituții de prim rang din lumea științifică”, explică reprezentanții primăriei.

Ceremonia de acordare a distincției de cetățean de onoare va avea loc pe 6 octombrie 2022, la Liceul Nikolaus Lenau și va fi urmată de o întâlnire cu elevii acestei unități de învățământ. Detaliile legate de ceremonie vor fi comunicate ulterior. 

Comentarii

comentarii