Documentarul de călătorie “My journey to Romania – Letter from Timișoara”, în regia lui Florin Iepan, a fost prezentat miercuri seara, în premieră, la Cinema Victoria.
Personajul principal al filmului este norvegianul Christoffer Balthazar, nepotul ziaristului și scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cărții „România: O colecție de articole”, decorat în 2014 de președintele României, Traian Băsescu, pentru meritele aduse imaginii țării în Norvegia.
Christoffer Balthazar știa despre Timișoara din povestea bunicului său, care a fost aici în timpul comunismului, însă acum a venit să cunoască orașul care deține în 2023 titlul de Capitală Culturală a Europei.
Documentarul prezintă, într-o serie de interviuri făcute chiar de Christoffer Balthazar, noile realități din Timișoara.
„În filmul ăsta e vorba despre noi prin intermediul a 25 de personaje, timișoreni, majoritatea de toate facturile, din toate colțurile lumii, de toate meseriile. E un film despre Timișoara, sigur văzută în februarie, început de martie e o Timișoară un pic mai cenușie, dar altfel oamenii cred că au fost colorați. Norvegienii ăștia sunt niște oameni fără probleme, deci e o plăcere să lucrezi cu ei, sunt relaxați. Și faza mișto pe care puțină lume o știe, acest proiect care este al Fundație Metropolis din București, face parte dintr-o serie de proiecte finanțate de norvegieni special pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, care toate din punctul meu de vedere sunt foarte bune. Deci e un film de călătorie. El este un pic familiarizat cu România, pentru că locuiește în București și bunicul lui a fost un jurnalist faimos în Norvegia care a scris despre Europa de Est în perioada comunistă și chiar provine dintr-o familie de jurnaliști foarte cunoscuți. Norvegienii ca nordici, ăștia așa-s oameni fără probleme. Fac tot ce spui, sunt foarte relaxanți, nu pun întrebări dificile, au o atitudine foarte deschisă și atunci comunică cu oameni de orice factură, n-au prejudecăți”, a declarat regizorul Florin Iepan.
Norvegianul vizitează comunitatea evreiască din oraș, ia masa la un restaurant vietnamez, se întâlnește cu refugiații din Ucraina, de asemenea ia legătura cu romii din Timișoara. Participă la o rugăciune la moscheea din Timișoara, întâlnește comunitatea arabă. Află poveștile despre revoluție de la cei care au luat parte la evenimente. Nu doar centrul orașului îl interesează, de exemplu ajunge și în Piața Ocska din Mehala. Se vede cu oamenii de cultură din Timișoara, dar îl cunoaște și pe primarul Dominic Fritz. Pasionat de human design, norvegianul a primit de Suada Agachi, specialistă în citirea chipului, și numerologul Eduard Agachi. Sunt doar o mică parte din experiența sa de la Timișoara.
„Este un proiect cu fonduri norvegiene, care este special pentru Timișoara, Capitala Culturală și este un proiect care cumva aduce pe ecrane multiculturalismul acestei zone și buna conviețuire între comunități diferite. Christo este un norvegian care de câțiva ani stă în România, a venit în Timișoara și a intervievat diferite persoane și personalități vii ale comunității care dau valoare orașului și dau culoare. Au fost de la primar și oameni din domeniul ăsta, până la conducători de culte, personalități, directori de instituții și oameni, să zic eu, normali, care nu au nicio funcție, dar care se implică foarte, foarte mult în comunitate. Ce a fost cel mai greu în a face filmul ăsta? Cel mai greu a fost cumva să avem energia să putem să adunăm tot ce ne-a oferit comunitatea”, a declarat Paul Ruben Grec, producătorul executiv al filmului.
Proiectul a fost realizat de Asociația Culturală Metropolis din București, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter.