Acasă Economic Timișoreanu Goschy a găsit cumpărător pentru hotelurile Onix și Safir din Cap...

Timișoreanu Goschy a găsit cumpărător pentru hotelurile Onix și Safir din Cap Aurora și așteaptă acordul Piraeus, unde sunt gajate

DISTRIBUIȚI

onix-mareJosef Goschy, unul dintre cei mai mari hotelieri din România, s-a înțeles cu proprietarii Mera Resort din Venus, care vor să cumpere hotelurile Onix și Safir din Cap Aurora, scoase de mulți ani la vânzare. Singurul lucru pe care-l mai așteaptă ambele părți este acordul Piraeus, banca la care Goshy s-a împrumutat înainte de criză și unde a gajat, printre altele, și cu cele două hoteluri din sudul litoralului.
Când, la sfârșitul anului, 2014 o firmă necunoscută, cel puțin în lumea turismului, din Mioveni, Atlas Apliance Solutions, a cumpărat de la THR Marea Neagră două hoteluri și 28 de vile din Venus, nimeni nu și-a imaginat că așa a început aventura unora dintre cei care se prefigurează a fi printre cei mai mari investitori de pe litoral. Familia Movileanu a dezvoltat la Venus un proiect de 12 milioane de euro, luând astfel naștere complexul Mera, cu 1.200 de locuri de cazare.
Din păcate, de investițiile firmei din Mioveni au beneficiat doar două hoteluri ale THR. Cel mai puternic concurent al THR întru hoteluri încă nemodernizate sunt frații Micula, cu unitățile de cazare cumpărate în urmă cu 15 ani la Neptun.
Nici hotelurile lui Josef Goschy din Cap Aurora, Onix și Safir, nu sclipesc de noi. Clasificat la două stele, complexul însumează 343 de camere duble și apartamente, iar prin piața de turism circulă zvonul că Goschy ar fi bătut palma cu cei de la Mera pentru puțin mai mult de două milioane de euro.
Contactat de Profit.ro, omul de afaceri care deține lanțul Unita a confirmat că tranzacția este ca și încheiată, dar nu a precizat suma de vânzare. Goschy a spus că singurul lucru care întârzie semnăturile finale este acordul Piraeus, banca la care sunt gajate cele două hoteluri începând cu 2008, când a împrumutat șapte milioane de euro de la bancă.
Problema lui Goschy e că tot în acea perioadă a luat și 23 de milioane de euro de la Banca Transilvania, iar cu toți banii împrumutați a cumpărat complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp. La scurt timp s-a instalat criza economică, hotelul n-a fost așa profitabil cum și-a imaginat Goschy, iar dobânzile la bănci au tot crescut. Omul de afaceri a vândut câteva hoteluri și a mai acoperit din datorie, iar ultimele de care vrea să scape sunt Onix, Safir și complexul de la Olimp. “Toí banii pe care îi obțin din vânzarea Onix și Safir vor merge către plata creditului la Piraeus”, a spus Goschy.
Îmbucurător pentru industria turismului este că încă sunt unii interesați să bage bani în hotelurile vechi de la mare și poate că autoritățile din turism ar trebui să încurajeze și să stimuleze astfel de investitori, în loc să cheltuiască și puținii bani pe vizite ale șefului Organizației Mondiale a Turismului, care să ne spună că nu contează prea mult investițiile sau infrastructura, atâta vreme cât românii au cel mai dulce zâmbet din lume. Dar după ce ai plătit pentru o vacanță într-o ruină din sudul litoralului cât pentru un hotel de patru stele la Nisa, unde nu merge apa la baie și din tavan îți cade tencuiala în cap, tot ce-ți lipsește atunci când te duci să te plângi de aceste neajunsuri e ca doamna acrită de la recepție să-ți zâmbească frumos.

Comentarii

comentarii