Ca o recunoaștere a contribuției importante pe care unii dintre participanții la Forum o au la concretizarea unei strategii coerente în zona Dunării, mai multe personalități au primit la Gala de închidere a Forumului mai multe trofee și distincții.
Printre cei care au primit trofeul Floarea orașului Banja Luka în semn de recunoștință s-a numărat și timișoreanul Iavor Radovancovici, alături de ministrul energiei și a resurselor energetice al Republicii Srbska Petar Djokic, de city managerul orașului Banja Luka Bojan Kresojevic și președintele grupului hotelier President Palace din Belgrad.
De remarcat că Timișora a semnat încă din 2013 un protocol de colaborare cu orașul Banja Luka iar invitarea, din nou, a promotorului activ al relațiilor de colaborare între România, Serbia și statele balcanice Iavor Radovancovici care a primit anul trecut tot aici prestigiosul trofeu ”Podul de Aur”, este un semnal încurajator de reluare a procesului de posibilă înfrățire între cele două orașe care, deși la ditanță de 500 de kilometri, sunt foarte apropiate din multe puncte de vedere.
Organizatorii, municipalitatea Banja Luka, Trustul Media Invent, TERIS și Institutului Regiunilor Europene din Salzburg au ales exclusivistul centru de conferințe al Hotelului Bosna pentru desfășurarea lucrărilor forumului, care promovează strategia de dezvoltare a țărilor din zona Dunării.
Subiectele abordate la ediția din acest an au fost Balcanii deschisi – noi idei și proiecte în scopul îmbunătățirii cooperării regionale, Provocări și soluții energetice, Industriile culturale și creative ca o oportunitate de dezvoltare, Transformarea digitală a orașelor și țărlor la nivel sistemic: oportunitate pentru sectorul IT și Turismul sustenabil.
Potrivt primarului Drașko Stanivukovic, care a deschis lucrările conferinței, viziunea strategică a Orașului Banja Luka se bazează pe toate conceptele menționate mai sus: un mediu favorabil afacerilor, un oraș al tehnologiilor verzi și un oraș al tehnologiilor moderne ale informației și comunicațiilor (Business-Friendly, Smart City, Green). City) și un oraș al industriilor culturale și creative.
Forumul a beneficiat de aportul unor moderatori de marcă, Zoran Milivojevic, diplomat de carieră Belgrad, Dejan Popovic de la Agenția pentru Energie a Serbiei, profesor doctor Sasa Petkovic de la Facultatea de Economie din Banja Luka sau Mladen Sukalo – Organizația Turistică BL.
La forum au mai participat membri ai cabinetelor Serbiei și Republicii Srbska, secretarul de stat Ivan Bosnjal, primari ai orașelor înfrățite cu Banja Luka, oameni de afaceri, oameni de cultură, experți în administrație, personalități ale vieții culturale și sociale din regiunile Dunărene care și-au adus contribuția la conturarea strategiei prin exemple de bune practici pe care le-au realizat în domeniile lor de activitate.
Trofeul Cheia Orașului Banja Luka au primit-o primarii orașelor Loznica, Kosovska Mitrovica și Gradiska (Croația)
Potrivit Departamentului de Economie și Dezvoltare Economică Locală, acest forum promovează Strategia Dunării, iar obiectivele acesteia vizează conectarea oamenilor, ideilor și piețelor și nevoilor acestora, precum și construirea infrastructurii și dezvoltarea sistemelor energetice, precum și crearea condițiilor optime pentru consolidarea capacităților instituționale și umane și încurajarea acestora să acționeze mai rațional și mai eficient, promovând dezvoltarea durabilă, competitivitatea, securitatea, eficiența energetică, protecția mediului, politica socială, parteneriatele publice și private.
Comentarii
comentarii