Acasă Actualitate ”Timișorenii încep să devină tot mai preocupați de proprii dinți!”

”Timișorenii încep să devină tot mai preocupați de proprii dinți!”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Mirabela Onișan, medic dentist – specialist endodonție, în cadrul cabinetului Onident Studio Timișoara.

Din experiența dumneavoastră de medic stomatolog, timișorenii își respectă proprii dinți?

Eu am observat că nivelul de îngrijire al dinților este în creștere la omul modern. Timișorenii încep să devină tot mai preocupați de proprii dinți și din punct de vedere estetic și al sănătății. Ei sunt mai conștienți de bolile care ar putea să fie afectați dinții. Încep să înțeleagă faptul că dinții și cavitatea bucală reprezintă cartea de vizită a omului sănătos. Atunci când zâmbetul este frumos îți crește și încrederea de sine . Cu cât dinții sunt mai afectați de carii și de alte probleme sau unii lipsesc, cu atât e mai dificil să aibă masticația corectă, iar alimentele nu vor fi mestecate așa cum  ar trebui și pot apărea probleme la nivel digestiv.

Ce ar trebui să facă timișoreanul pentru a avea o cavitate bucală sănătoasă?

În primul rând trebuie să facă două controale la medicul dentist pe an. În plus trebuie să își păstreze igiena dentară. Să se spele de trei ori pe zi, dacă se poate, cu un periaj corect.

Care sunt pericolele pentru dinții omului modern?

Omul modern este obișnuit să nu dea o atenție mare alimentelor pe care le consumă, nici modului de a mânca și de a mesteca încet și de cât mai multe ori. Omul modern este mereu pe fugă, nu îi ajunge timpul și prin urmare există riscul să nu mai dea mare atenție îngrijirii dinților. Este clar că acest fapt nu este benefic nu numai pentru sănătatea dinților. Zahărul din dulciurile care sunt peste tot și din multe alte alimente procesate reprezintă un alt pericol pentru dinți. Mâncarea nesănătoasă are efecte dăunătoare pentru dinții cetățeanului.

Ce ar trebui să consumăm ca să nu fie afectați dinții?

Trebuie să ne hrănim cu alimente cât mai sănătoase și cât mai echilibrat. Fructele si legumele neprocesate ajută la curățarea naturală a dinților și este clar că trebuie consumate zilnic. Cu toții știm că sunt foarte sănătoase și au efecte benefice la om. Băuturile carbogazoase sunt cele mai periculoase pentru dinți, dat fiind faptul că acestea conțin foarte mult zahăr. Nu trebuie consumate exagerat, fiindcă eliminarea totală din consum este mai dificilă, dar nu imposibilă. Cea mai bună e apa, nu sucul. În practica mea de zi cu zi am întâlnit pacienți care consumau suc în loc de apă ceea ce nu e corect.

Cât ar trebui să mestecăm un aliment atunci când mâncăm?

Depinde de aliment. Este clar că un aliment trebuie mestecat de cât mai multe ori și ar fi bine cu dinții din ambele părți ale cavității bucale și din stânga și din dreapta. Nu trebuie să ne umplem la maxim gura, ci puțin câte puțin și, cel mai important, să nu mâncăm pe fugă.

Cum ar trebui să ne spălăm pe dinți?

Mulți pacienți mă întreabă care este rețeta perfectă pentru spălatul pe dinți. Eu pot spune că nu există o rețetă perfectă universala, fiindcă fiecare om are problemele lui speciale. Unul are parodontoză, altul vrea estetică sau altul vrea să îi miroase gura mai bine. Trebuie să folosim pasta de dinți și periuța care ni se potrivesc cel mai bine și ne curăță cel mai bine dinții și cavitatea bucală la recomandarea stomatologului.  Este indicat să acordăm o atenție specială periajului înainte de culcare.

Ce se întâmplă dacă, atunci când ne spălăm pe dinți, curge sânge?

Atunci este vorba de o afecțiune a gingiei și omul trebuie să facă o vizită la medicul stomatolog. Sângerarea gingiei este factor inițiator al bolii parodontale. O altă afecțiune foarte des întâlnită este caria. Pentru a evita cariile trebuie să avem o igienă dentară cât mai bună. Atunci când apar cariile trebuie mers la medicul dentist pentru tratament. Cel mai bine este să previi decât să tratezi, de aceea este nevoie ca timișoreanul modern să facă două vizite la stomatolog pe an.

Comentarii

comentarii