Acasă Actualitate Timișorenii, invitați să participe la un concurs de soluții pentru un oraș...

Timișorenii, invitați să participe la un concurs de soluții pentru un oraș verde

DISTRIBUIȚI

„Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiectul derulat de UrbanizeHub, în care sunt implicate orașele Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița, intră în faza de organizare a concursului de soluții. Astfel, între 21 și 23 aprilie, va avea loc și concursul propriu-zis. Cetățenii interesați vor putea participa atât online, cât și fizic, în cadrul unui eveniment care va fi organizat la Timișoara. Cele mai bune soluții vor primi până la 3.000 de euro.

„Concursul UrbanLab for Green Cities se va desfășura în perioada 21-23 aprilie, în format hibrid, cu posibilitatea participării atât online, cât și fizic, într-o locație din Timișoara. Cele mai bune soluții vor fi recompensate cu premii cu o valoare de până la 3000 euro. Fondul de premiere este pus la dispoziție de organizator. Soluțiile create în cadrul acestui concurs vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks care va avea loc la Timișoara în data de 27 aprilie și la care vor participa reprezentanți ai administrațiilor publice, lideri din societatea civilă, antreprenori, reprezentanți ai Comisiei Europene și experți în dezvoltare sustenabilă, pentru a discuta despre viitorul verde și smart al orașelor”, transmit reprezentanții primăriei.

Până acum, înainte de a fi lansat concursul, a fost organizată o campanie de consultare publică care a urmărit să afle cum prioritizează cetățenii investițiile și nevoile propriului oraș. În urma centralizării celor 1.000 de răspunsuri primite de la cetățeni pe baza sondajului adresat celor patru orașe, au fost validate planurile de acțiune pentru comunitățile urbane.

Cele trei direcții principale identificate în urma acestei etape sunt:

  1. Oraș verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră);
  2. Oraș verde prin tehnologie (digital);
  3. Oraș verde prin implicare (educație, voluntariat).

Despre acestea, reprezentanții municipalității dau și alte detalii:

„În prima categorie de proiecte intră orice propunere de design urban, regenerare urbană, urbanism sau mobilitate sustenabilă. Pot fi propuse soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi.

În cea de-a doua categorie se încadrează proiectele care propun aplicații ce pot îmbunătăți viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care au legătură cu conceptul de oraș sustenabil și verde: aplicații de reducere a risipei de hrană, de mobilitate, de eficiență energetică, de digitalizare a administrației, de stimulare a folosirii energiei verzi, de educare și conștientizare a publicului.

Peste 95% dintre cetățenii care au participat la sondaj, au declarat că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului.

Propunerile care se încadrează în această ultimă categorie au ca scop stimularea cetățenilor de a se implica prin acțiuni concrete, idei, proiecte ce pot angrena mai mulți oameni, în transformarea verde a comunității”.

Înscrierile la concursul de soluții se pot face accesând link-ul: https://urbanizehub.ro/inscrieri-urban-lab-for-green-cities/.

Comentarii

comentarii