Acasă Actualitate Timișorenii vor putea vedea performanțele concitadinului Horia Colibășanu, în documentarul „Superhombre”, din...

Timișorenii vor putea vedea performanțele concitadinului Horia Colibășanu, în documentarul „Superhombre”, din ianuarie în cinematografe

DISTRIBUIȚI

Documentarul „Superhombre”, în care se prezintă povestea alpinistului timișorean Horia Colibășanu, ajunge în cinematografele din țară, începând cu finalul lunii ianuarie. Filmul, realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne, va avea premiera oficială pe 31 ianuarie la Cinema Muzeul Țăranului din București. După aceea, echipa va colinda, pentru alte proiecții speciale, marile orașe ale țării, printre care Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj, Oradea și Brașov.

Documentarul îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale, pe care încearcă le ţină în echilibru: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog. Filmul prezintă imagini din trei expediții ale alpinistului, din perioada 2016-2018, dar și din viața lui dintre acestea.

Poate cele mai spectaculoase secvențe sunt cele filmate în 2016 de directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase, prezentând ascensiunea alpinistului timișorean pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine. Alte cadre au fost filmate chiar de alpinist, în 2017, când devenea primul român care urca pe Everest fără oxigen suplimentar.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați, Horia Colibășanu se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

În 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc.

În luna iulie a acestui an, „Superhombre” a avut o primă proiecţie, în faţa a peste 700 de spectatori, la festivalul de film „Ceau, Cinema!” din Timișoara, urmată de o lungă și entuziastă discuție a echipei cu publicul.

Criticii Lucian Maier, pentru LiterNet, și Victor Morozov, în Dilema Veche, au caracterizat filmul drept „scrutător, fără să fie indecent, e cumpătat în sublinierea relaţiei pericol-reuşită, e atent la eroizare (…) încât să o facă să treacă drept normalitate umană” și, respectiv, „repede atașant, căci strategia sa, foarte eficace, e să-l arate pe Colibășanu mai ales în sânul familiei, departe de glorie și de munte, unde are probleme cât se poate de triviale de rezolvat”.

Premiera internațională a documentarului a fost în octombrie la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia, urmată de selecţii în competiţia Krakowia Gorski Festiwali, un festival de tradiţie din Polonia, şi în competiţia Mendi Film Festival, în capitala Ţării Bascilor, Bilbao, unul dintre cele mai importante festivaluri de cultură montană din Europa (6-15 decembrie 2019).

Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor.

Documentarul independent „Superhombre” este produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne, cu susținerea Vitas România, Haufe Group, Kathrein România, Ness România și Club Sportiv Alternative TM.

Comentarii

comentarii