Acasă Actualitate Timișul a fost desemnat să organizeze olimpiadele de arte. 1.200 de elevi din...

Timișul a fost desemnat să organizeze olimpiadele de arte. 1.200 de elevi din țară vor da examene, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Județul Timiș a fost desemnat de către Ministerul Educației, pentru organizarea şi desfăşurarea la Timișoara, în perioada 18 – 30 aprilie 2022, a 4 olimpiade naționale de excelență, repere ale unui înalt  învățământ artistic.

Prof.dr. Dan Aurel Băcilă, inspector arte, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a explicat că se așteptă ca sa ajungă în Timișoara un număr de peste 1.200 de elevi  care vor da examene la următoarele discipline Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, Olimpiada de Coregrafie și Olimpiada de Arta Actorului.

Este o ocazie specială să celebrăm un eveniment unic al artelor tinere la Timișoara, într-un fel memorabil și vizibil pentru comunitate, devenind o avanpremieră artistică a ceea ce ar trebui să devină viitoarea Capitală Culturală Europeană 2023.

“Pentru buna derulare a evenimentelor din cadrul olimpiadelor am stabilit contacte și avem susținerea Operei Naționale Române Timișoara, pentru coregrafie, scenele de la Teatrul Maghiar de Stat  Csiky Gergely Timișoara și Teatrul Merlin, pentru secția de arta actorului, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, alături de sala Studio a Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran, precum și Sala mare a Bibliotecii universității politehnice Timișoara, suntem de asemenea, în contact permanent cu decanatele Facultății de Muzică și Teatru, precum și cu Facultatea de Arte Vizuale și Design, Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, și nu în ultimul rând, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș”, a subliniat prof. Băcilă.

Acestor instituții li se alătură alte 12 unități de învățământ preuniversitar, locațiile unde se vor desfășura cele 12 secțiuni ale competiției naționale de muzică instrumentală și canto.

“Cu această ocazie, ne-am dori ca în ecoul și reverberațiile celor patru competiții naționale, să organizăm mai multe evenimente deschise publicului larg (expoziții, concerte, piese de teatru ale premianților, dezbateri despre predarea artelor în școlile vocaționale și de masă, etc.), prin care să accentuăm rolul și importanța studierii artelor într-un mod transdisciplinar (cu implicarea tuturor secțiilor), cât și pentru dezvoltarea unei societăți în care artele să devină un mod fluent de exprimare, înțelegere și manifestare conceptuală a principiilor despre viață, un modus vivendi pentru cetățeanul secolului XXI”, mai spune prof. Băcilă.

Organizatorii își doresc prin această importantă ediție să regândească un reper al învățământului artistic de la Timișoara, creionarea unui demers educațional și artistic de excepție la nivelul județului nostru, construind prin  intermediul acestui eveniment unic, oportunitățile de afirmare a viitoarei capitale culturale, ținând cont și de nevoile reale de afirmare ale tinerilor artiști în devenire din municipiul Timișoara și județul Timiș.

 

Comentarii

comentarii