Acasă Actualitate Timişul – un judeţ calamitat!

Timişul – un judeţ calamitat!

DISTRIBUIȚI

porumb uscatAgricultura din Timiş este calamitată de temperaturile extreme care au lovit judeţul mai mult de o lună de zile, de aceea fermierii care au pierderi la culturile de primăvară pot depune la primării cererile pentru despăgubire.
Nicolae Oprea, preşedintele Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, spune că distrugerile sunt destul de mari, mai mult de 60% din suprafaţa de porumb este afectată de secetă, soia începe să se usuce, iar floarea soarelui este mai rezistentă. Astfel, fermierii din Timiş care au culturi calamitate se pot prezenta la primării pentru a-şi depune cererile în vederea convocării comisiilor locale pentru situaţii de urgenţe şi a specialistului de la direcţia agricolă, în scopul evaluării pagubelor provocate de secetă.
“Împreună cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vrem să îi sprijinim pe oameni să întocmească aceste documentaţii. După ce vor fi completate, procesele verbale vor fi înaintate direcţiei agricole şi Ministerului Agriculturii pentru declararea Timişului ca judeţ calamitat pentru  a se obţine, astfel, despăgubiri. Trebuie să fim alături de producătorii agricoli. Baiul mare este că Ministerul Agriculturii stă cu mâinile încrucişate şi nu mişcă nimic în ceea ce priveşte realizarea unei legislaţii clare şi coerente privind evaluarea pagubelor în agricultură. Noi nu avem o legislaţie clară, astfel ca atunci când vine seceta sau inundaţiile să ştim exact ce trebuie făcut. Imperios este ca să se dea o hotărâre de guvern, o ordonanţă, care să stabilească modalitatea de constatare şi evaluarea pagubelor produse de fenomene naturale extreme. Ar fi cel mai important act normativ pentru agricultură acum”, atenţionează Nicolae Oprea.

Comentarii

comentarii