Acasă Actualitate Timişul, fruntaş la împăduriri

Timişul, fruntaş la împăduriri

DISTRIBUIȚI

Ilie_SaarbuMinistrul Agriculturii, Ilie Sârbu, prezent în Timiş pentru a mobiliza finalizarea celui mai mare şantier de împădurire din ţară * 2,8 milioane de arbori au împădurit peste 200 de hectare în Timiş
Codaş la prea multe capitole, Timişul a luat faţa celorlalte judeţe la capitolul împăduriri. Duminică, 5 aprilie, în prezenţa lui Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, s-a încheiat, la Uivar, o acţiune de împădurire prin care în Timiş au fost plantaţi peste două milioane de puieţi, pe o suprafaţă ce depăşeşte 200 de hectare. Prezenţa ministrului a declanşat o mobilizare exemplară,  câteva sute de voluntari (tineri social-democraţi, studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului) punând umărul la finalizarea plantărilor, acţiune ce trebuia urgentată, pentru că în perioada următoare se anunţă temperaturi ridicate.
„Mă bucur că sunt foarte mulţi voluntari, foarte mulţi tineri care au venit să planteze nu un copac, ci mai mulţi. Asta ne arată că, încet-încet, şi tineri şi bătrâni conştientizăm tot mai mult faptul că e nevoie să ne orientăm să avem grijă de mediul înconjurător, realizăm că pădurea e plămânul planetei şi trebuie să avem grijă de ea, aşa cum avem de sănătatea noastră.
Nu vreau să fiu demagog şi să spun că am venit să plantez pomi. E un gest semnificativ faptul că sunt în mijlocul oamenilor, aici. Important este mesajul care l-am dat prin această investiţie, pe care am prins-o în programul ministerului, cu regretul că, în perioada 2001-2004, nu am făcut lucrul acesta”, a declarat ministrul Ilie Sârbu, preşedintele PSD Timiş, spunând că în următorii patru ani vor fi împădurite 500 de hectare din Timiş.
Încă 600 de hectare până în 2012
3,5 milioane de lei (aproximativ 845 de mii de euro) totalizează investiţia pentru plantarea celor peste două milioane de puieţi în judeţul Timiş, sursa de finanţare fiind Fondul de ameliorare al fondului funciar al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Peste 170 de hectare ce aparţin de localităţile Răuţi, Sânmartinu Maghiar, Ionel, Otelec, Uivar şi Pustiniş au fost împădurite, fiind plantaţi aproximativ 2,8 milioane de puieţi: stejari, frasini, tei, păducei, măceşi, plopi, sălcii, sălcioare etc. La această suprafaţă se mai adaugă 45 de hectare împădurite la Dudeştii Noi.
În plus, au mai fost identificate 600 de hectare în judeţ, pentru care vor fi demarate proiecte şi vor fi împădurite până în 2012.
„Până la urmă, nu contează de câte hectare e vorba, pentru că important e fiecare pom.
Ceea ce e îmbucurător este că s-a creat acest curent, că oamenii încep să realizeze că e nevoie de pădure, e nevoie de aer curat, de acest plămân al planetei”, a încheiat Ilie Sârbu.

Comentarii

comentarii