Acasă Actualitate TimPark trece de la SDM la Primărie. Ruben Lațcău, acuzat de „limbaj...

TimPark trece de la SDM la Primărie. Ruben Lațcău, acuzat de „limbaj suburban”, după ce a lansat două atacuri personale în timpul plenului

DISTRIBUIȚI

Marți, 7 decembrie, consilierii locali din Timișoara s-au întrunit într-o nouă ședință de plen. La primul punct de pe ordinea de zi a fost aprobată înființarea serviciului TimPark în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Practic, vorbim de o trecere de la SDM la primărie a acestuia. A fost un nou vot la limită, decis 14 la 13. Nu au lipsit nici contrele, unele replici fiind chiar destul de acide. Ruben Lațcău a lansat două atacuri la persoană nejustificate, astfel că i s-a reproșat că ar avea ar un „limbaj suburban”, cu „reziduuri proletcultiste” sau că „nu ar avea cei șapte ani de acasă”.

Mai mulți consilieri locali au semnalat nereguli. Dan Diaconu (PNL) a vorbit despre faptul că trecerea serviciului la primărie duce la o depășire a numărului maxim de posturi, Radu Țoancă (PSD) a spus că nu ar fi fost respectați toți pașii procedurali, iar Simion Moșiu (PNL) a acuzat faptul că, în forma actuală, scopul acestui proiect pare a fi „doar de a crea niște posturi pentru niște băieți cu calități speciale”. Ștefan Sandu (PNL), la rândul său, a spus că noua structură deschide oportunități de „răsplătire a clientelei politice”, că nu este adus nimic în plus, că doar se creează o structură stufoasă și că vor apărea dificultăți în aplicarea amenzilor.

În general, viceprimarul Ruben Lațcău a oferit clarificări pe obiect acolo unde a fost cazul, însă a recunoscut și că vor exista anumite provocări în implementarea sistemului. Totuși, în două cazuri nu s-a sfiit să atace la persoană. Prima dată, l-a luat în vizor pe Radu Țoancă: „Obiectivul regulamentului este de a avantaja locuitorii dintr-o zonă, de a încuraja parcarea rezidențială. Va fi în așa fel gândit încât să ofere prioritate celor care locuiesc într-o zonă. (…) Evident că cei care locuiesc la Dumbrăvița, ca domnul Țoancă, nu au această problemă”.

Ulterior, într-o altă intervenție, viceprimarul s-a luat și de Ștefan Sandu: „Domnu’ Sandu, eu nu înțeleg cum funcționează partea asta de clientelă politică, dar dumneavoastră cred că puteți să ne explicați. V-ați votat nevasta, în plenul trecut, în consiliul de administrație la SDM. Cu siguranță, știți un pic mai bine dinamica clientelei politice”.

Replică la cele două remarci i-a dat numai Țoancă: „Mai abțineți-vă cu porcăriile astea de doi bani. Vă rog eu, parcă nu aveți cei șapte ani de acasă (…) Îi atrag atenția domnului Lațcău: să se abțină de mârlănii, golănii, de la un limbaj suburban care nu a făcut parte din repertoriul nostru în ultimii 30 de ani, un limbaj cu reziduuri proletcultiste – cu Dumbrăvița a mai comis-o, de aia a râs toată țara de dumnealui, cu copiii din comune suburbane –  să facă referiri la domicilii sau la soții și așa mai departe. Vă rog foarte mult să păstrăm o anumită etică și să ne respectăm pe noi și pe familiile noastre”.

Până la urmă, proiectul a fost aprobat la limită: fiind 14 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. Totuși, același Radu Țoancă a spus că va verifica dacă nu ar fi trebuit să fie nevoie de o majoritate calificată de două treimi, așa cum se întâmplă la proiectele care privesc patrimoniul. În orice caz, modificările nu ar urma să producă efecte pentru câteva luni. Mai trebuie să fie aprobat și regulamentul, să fie operaționalizat efectiv serviciul, lucru care, estima Lațcău, ar dura până în primăvară.

Mai multe infromații practice au fost oferite în cele trei dezbateri organizate de primărie. Detalii puteți vedea aici: A treia dezbatere pe noua formă a Timpark. Mici contre între viceprimarul Lațcău și liderul sindicatului, dar și alte explicații despre regulament.

Comentarii

comentarii