Acasă Actualitate Tineri europeni au învățat politică și administrație românească de la Sorin Frunzăverde

Tineri europeni au învățat politică și administrație românească de la Sorin Frunzăverde

DISTRIBUIȚI

O întâlnire extrem de interesantă s-a consumat ieri, joi, la Consiliul Județean Caraș-Severin, acolo unde tineri din patru țări europene s-au întâlnit cu președintele Sorin Frunzăverde, în cadrul unuin proiect numit ”Young people and local politics”, în care partenerul român este societatea New Hope din Reșița, condusă de Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraș-Severin, iar responsabilul local al proiectului este Jamina Leghezeu. Au fost prezenți din Olanda, Henri Braakenburg (coordonator), Fethi Kill, politician, Luuk Feijit, Niek Roelands, Marilon Roelofs, Nila Shalizi, din Turcia, Filiz Oner și Erdem Guler, din Germania, Claudia Von der Wall, Berna Gokcen Demiragi și Timur Sensi iar din Suedia, Fransson Bengt, Maximilian Malander și Joel Elmkvist.
Deși era asigurată traducerea, Sorin Frunzăverde a preferat să le vorbească tinerilor europeni interesați de politică și de modul de organizare  socio-economică a României în limba engleză, iar pentru cei prezenți a fost o revelație faptul că un politician român de rang înalt a petrecut cu ei o oră și jumătate, explicându-le în detaliu cum funcționează consiliul județean, societatea românească ce reprezintă Romînia în Uniunea Europeană, ce este cu protestele din țară, de unde provine elita politică românească, relația politicului cu puterea, influența bisericii și multe altele. Evident că delegația europeană a găsit în Sorin Frunzăverde unul dintre politicienii cei mai versați și capabili să le răspundă la întrebări și, pe alocuri, să le vorbească chiar despre propia lor istorie, spre surpriza și satisfacția lor. Întrebările adresate președintelui Frunzăverde de către cei prezenți s-au dovedit a nu fi lipsite de profunzime și complexitate. Primvicepreședintele PD-L le-a explicat, mai ales tinerilor turci, că elitele politice românești nu provin din armată ca în Turcia și a răspuns și unei alte întrebări interesante ce viza politica și biserica: adică, dacă românii sunt în proporție de 82 la sută ortodocși, de ce nu există un partid ortodox. Frunzăverde a răspuns că biserica nu are o influență directă asupra guvernărilor, dar orice politician își dorește să fie bine văzut de capii bisericii. Dar asta nu înseamnă, oare, corupție în politică? Au întrebat atunci tinerii suedezi, dovadă că ei sunt comectați la realitățile politice ale momentului.
Sorin Frunzăverde le-a vorbit tinerilor și despre proteste, subliniind că, în cadrul partidului de la guvernare, el nu a fost de accord cu toate măsurile de austeritate luate de guvern. De aceea, a relevant liderul democrat-liberal, îi înțelege pe protestatari, care demonstrează din cauza greutăților materiale.
O întâlnire, așadar, plină de substanță, un dialog româno-european, care a fost de natură să-i îmbogățească pe tineri cu prețioase cunoștințe, chiar dacă vin din țări (mai puțin Turcia) cu veche tradiție europeană.  

 

Comentarii

comentarii