Acasă Editorial Tineri în căutarea sensului libertății

Tineri în căutarea sensului libertății

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Un grup de elevi ai celui mai tânăr liceu din Timişoara a organizat recent un eveniment pe tema libertății, gândit în cadrul unui proiect amplu de implicare civică, ”Movement for improvement”. Conferința a fost pregătită cu entuziasmul pe care numai vârsta adolescenței îl poate furniza. De la invitarea a doi prestigioși universitari în susținerea temei –limitele alegerii și chemarea libertății ”absolute”-la pregătirea și lipirea afișelor în incinta celor mai importante licee și universități din Timișoara, în campusul universitar, până la pregătirea unui ”protocol” de bun-venit pentru auditoriu, totul părea impecabil organizat. Succesul participării, în ciuda ”intrării libere” a fost, spre marea dezamăgire și nedumerire a tinerilor implicați în proiect, foarte limitat.

Nu este de competența mea să analizez cauzele eșecului de audiență. Poate că utilizarea mass-mediei locale pentru informare, în ciuda unor eventuale cheltuieli, ar fi fost benefică pentru popularizarea frumosului eveniment, alături de zecile de afișe, minunat concepute și cu multă râvnă distribuite. Poate că informarea finală de pe afiș, cu privire la posibilitatea unei donații, a stârnit oareșce rezerve chiar și potențialului public. Cred că generoșii și entuziaștii coordonatori ai proiectului, formați cu precădere în Europa cea cu sute de ani de democrație (a se citi libertate), cu sute de ani de educație instituționalizată vor înțelege acum că participarea românilor la astfel de evenimente încă (!!!) este condiționată de factori oarecum diferiți de Europa civilizată.

Eu sunt bucuros că au apărut, printre noile generații de profesori și ultimele generații de elevi, astfel de persoane care își ”pun problema”, vor să discute despre libertate și democrație! La 14-16 ani să te gândești nu doar la ultimul tip de telefon, la cea ”mai de firmă” îmbrăcăminte, ca să exemplific sumar parte din nevoile obsedante ale actualei tinerimi române, ci să dorești să devii adevărat cetățean este un fapt extraordinar!!!

Nu contează, deocamdată, cât de puțini sunt acești elevi!!! Important este că ei există, că au astfel de preocupări în cadrul școlii și mă înclin în fața dascălilor care îi îndrumă!

Cred că peste câțiva ani Movement for improvement va avea cu adevărat o corespondență nu doar în limba română, ci și în mentalitatea românilor! Căci iată ce variante optimiste, uimitoare de-a dreptul, sunt propuse pe net pentru englezescul improvement: îmbunătățire, ameliorare, perfecționare, creștere, progres, dezvoltare, optimizare, amenajare!

 Această generație, născută la aproape 20 de ani de la căderea comunismului în România, are în prezent reprezentanți care cred în aceste cuvinte, cât şi câteva școli pe măsura aspirațiilor!

Drumul pentru înţelegerea libertăţii și a democrației în România este doar la început! După 50 de ani de totalitarism comunist și 30 de ani de haos postcomunist, iată că apare o generație care înțelege că, dincolo de profesia pe care dorești să o înveți, trebuie să fii cetățean liber! În mult bulversatul sistem educațional românesc au apărut bastioane care luptă pentru formarea cetățenilor adevărați! Laudă vitejilor soldați, recunoștință tinerilor comandanți!!!

Comentarii

comentarii