Acasă Editorial Ştirea este despre… ştiri

Ştirea este despre… ştiri

DISTRIBUIȚI

Nu cred că vreunul dintre noi –  dintre cei care suntem în presă de aproape 20 de ani –  vorbind despre jurnalismul ataşat valorilor democraţiei,  sau alţii dintre noi –  intraţi în lumea mass-media  în  urmă cu 10 ani – ne-am fi putut imagina că o să facem ştiri despre   suport de ştiri sau despre produsul media care generează ştiri! România ultimelor cinci luni este o Românie fără 50 de publicaţii şi cu 1.500 de jurnalişti fără locuri de muncă. Ceea ce este trist. Dezolant. Oricât  de greu de suportat este critica, cei de la Putere ar trebui să realizeze că stă în mâna şi în condeiul  celor care au „dreptul” să o facă, după reguli şi norme, într-o societate democratică, în care este respectată Constituţia, lege  de bază care enumeră presa ca a patra putere în stat. O putere informală.

Cu mai puţine ziare, cu mai puţine alte organizaţii media ( audio-vizuale),  se vor înmulţi, aşa cum se estima în urmă cu vreo şase-şapte ani,  numărul blogurilor, şi nu al celor  scrise de profesionişti, ci al amatorilor de prost-gust, al acelor care vor silui limba română,  al celor care  vor cere drepturi, în numele unui altfel de libertăţi de exprimare, fără să fie jurnalişti recunoscuţi în domeniu, fără cultură generală, fără cunoştinţe  de profil. Fără jurnalişti  formaţi în şcoală sau printr-un exerciţiu  bine făcut, rămânem într-o „libertate  dezorganizată”, într-o anarhie  a comunicării publice  în care mediul politic  riscă să-şi „facă de cap”, riscă să fie mai puţin  criticat, mai puţin atenţionat la gafele împotriva libertăţii şi a cetăţenilor. 
Dacă azi, 18 ianuarie, 2009,  la lansarea noului format al cotidianului „ZIUA de Vest”, un mare număr de colegi, solidari cu noi,  din aproape toată presa locală şi naţională, colegi care se bucură  de relansarea  produsului nostru, de faptul să suntem pe „lista celor vii”,  înseamnă că asistăm, în sfârşit,  la solidarizarea breslei, înseamnă că orice rău este spre bine şi că orice spaimă aduce după ea  o bucurie. Le mulţumim colegilor care au realizat că este un succes al presei acela de a rămâne pe piaţă, de a fi alături de cititorii fideli, dar şi în  relaţia  de observaţie critică  faţă de putere, le mulţumim  pentru că am reuşi, împreună, în sfârşit, să observăm că nu este uşor  nici să lupţi cu criza, nici cu mentalitatea.
De azi, ZIUA de Vest, cotidian regional, se găseşte la  chioşcuri şi în alte reţele de difuzare, din păcate, fără cotidianul naţional ZIUA alături de noi,  dar  lucrurile nu sunt închise definitiv  pentru istorie. Nici cele mai mari secrete nu au rămas nedezvăluite. Există o vreme pentru fiecare lucru. A spus asta  înţeleptul  Solomon.

 

Comentarii

comentarii