Acasă Cultura TM2021 aduce cultura în Piața Dacia. Veniți la un spectacol cum nu...

TM2021 aduce cultura în Piața Dacia. Veniți la un spectacol cum nu ați mai văzut!

1439
DISTRIBUIȚI

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara, organizează în zona Pieței Dacia, în 22 și 23 iunie, de la ora 22:00, spectacolul WINDOWS.

WINDOWS este un spectacol de arte performative, în aer liber, interactiv, în care localnicii și vizitatorii răspund la o serie de întrebări pe diferite teme: de la problemele cu care se confruntă zilnic, până la cele existențiale.

Locuitorii vor primi lumini roșii și verzi pentru a-și afișa răspunsurile în ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din stradă, răspunzând la întrebări prin schimbarea între culori. De-a lungul serii se vor desfășura spectacole de teatru și dans, care vor avea ca temă subiectele întrebărilor alese de către cei doi artiști invitați. Întrebările au fost identificate în urma atelierelor de lucru cu copiii și adulții din cartierul Dacia, în timpul celor două săptămâni de rezidență a artiștilor în Timișoara.

Pe un ecran video amplasat în zonă, vor fi prezentate filmări din alte orașe europene, care au găzduit spectacolul WINDOWS în ultimii patru ani, realizându-se astfel, legături între preocupările și creativitatea cetățenilor din Europa. Cartierele se confruntă cu provocări similare oriunde trăim, deși răspunsurile noastre sunt uneori diferite, întrebările pe care le punem noi înșine sunt similare.

Artiștii invitați sunt coregraful  Asier Zabaleta (Țara Bascilor/ Spania) și artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord/ Marea Britanie)care colaborează cu comunitățile locale pentru a genera o nouă serie de întrebări cu relevanță locală în fiecare oraș pe care îl vizitează. Ambii artiști au experiență îndelungată în regiunile europene în care conflictul a divizat comunitatea și în care cultura are o contribuție semnificativă în”vindecarea” acesteia.

WINDOWS face parte din stația DARE! a programului cultural TM2021, care se concentrează asupra cartierelor și a puterii culturii de a aduce oamenii împreună,  prin participarea și implicarea lor acolo unde locuiesc și muncesc, în strânsă colaborare cu artiștii profesioniști. Intervențiile artistice în spațiile publice din oraș în călătoria spre 2021 au ca scop revitalizarea orașului și crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultură.

Michael Hanna a absolvit cursurile Universității din Ulster (Irlanda de Nord) în 2012 și, de-a lungul timpului, și-a expus lucrările atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional în:Los Angeles, New York, Paris, Roma și Taiwan.

Asier Zabaleta s-a născut la Ezkio (Gipuzkoa, Țara Bascilor), a studiat artele vizuale la Universitatea din Țara Bascilor, iar dansul și teatrul în San Sebastian, Bilbao și Zürich. În anul 2004, și-a creat propria companie de dans,ERTZA, cu scopul de a găsi un nou spațiu în care să se întâlnească diferite discipline artistice. Lucrările sale au fost văzute în China, Filipine, Brazilia, Peru, Costa Rica, El Salvador, Mexic, Israel, Lituania, Luxemburg, Elveția, Germania, Franța, Italia, Grecia, Spania și Portugalia.

Artiștii locali implicați în proiectul WINDOWS sunt membrii companiei de dans contemporan Unfold Motion din Timișoara și ai companiei de teatru Solidart.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2018 – a explicat Alina Pintilie, responsabil comunicare TM2021.

 

Comentarii

comentarii