Acasă Cultura TM2021! Art Encounters 2017 la Timişoara – Arad, sub Înaltul Patronaj al...

TM2021! Art Encounters 2017 la Timişoara – Arad, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

1442
DISTRIBUIȚI

Bazat pe sloganul programului TM2021 „Arta să fie gratis şi în stradă!” şi aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Art Encounters 2017 va debuta în 29 septembrie şi va ţine până în 5 noiembrie, în Timişoara şi în Arad.

Art Encounters va fi punctul de întâlnire al artelor vizuale cu publicul larg, focusul fiind pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali.  A doua ediție prezintă o selecție largă de artiști români, cu focus pe generația tânără, în dialog cu artiști regionali și internaționali. Art Encounters 2017  se va afla la confluența dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, aducând laolaltă expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe. Alături de aceste formate de expunere, în acest an, bienala marchează un moment în care scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul evenimentului prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local.
Prima listă a artiștilor prezenți în cadrul Art Encounters 2017 include nume precum: Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Maljković, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklós Onucsan, Rachel Rose, Anri Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu & Florin Tudor. Art Encounters se va desfășura în mai multe spații din Timișoara și Arad, conectând cele două orașe, dar și cartiere sau comunități diferite pe traseul parcurs. Expoziția centrală, Viața – mod de întrebuințare, va avea loc în cinci spații: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de artă Arad, Halele Timco, dar și două locuri noi pe harta bienalei: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT de pe bulevardul Take Ionescu – și Casa ISHO, aflată în proximitate. Un eveniment temporar va avea loc la Uzina de apă Urseni. Alături de aceste spații, expozițiile invitate și evenimentele colaterale se vor desfășura la Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza și Galeria Calpe.
„Art Encounters este un eveniment de referință, atât pentru cele două orașe implicate în organizarea lui, cât și pentru toți iubitorii de artă contemporană din România. În contextul în care ne pregătim cu toții de programul Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021, bienala va facilita dialogul între artiști și public, o condiție esențială pentru orice eveniment orientat către educarea publicului larg.”, a explicat Ovidiu Șandor, președinte al Fundației Art Encounters.
Bienala din acest an va continua în mod firesc programele educaționale de succes ale ediției anterioare și va completa gama de cursuri adresate școlarilor și liceenilor printr-un proiect de dezvoltare a publicului adult și un program dedicat jurnalismului cultural.

Proiectul Art Encounters 2017 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României şi este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Fundația Triade. Galerii partenere: Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Calpe, Galeria Jecza. Parteneri culturali: Asociația Timișoara Capitală Culturală, Institutul Francez, Centrul German, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi. Proiectul este cofinanțat de Administrația fondului cultural național. Cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Aquatim și Prospero. Ami Barak și Diana Marincu formează echipa curatorială a celei de-a doua ediții Art Encounters.

 

 

 

Comentarii

comentarii