Acasă Cultura TM2021: People of Timișoara – Ana Blandiana

TM2021: People of Timișoara – Ana Blandiana

1926
DISTRIBUIȚI

Posibil că numele Otilia Valeria Rusan să nu va spună nimic. Asta pentru că pseudonimul sub care o cunoaște toată lumea este Ana Blandiana!

Născută la 25 martie 1942, în Timișoara, protagonista episodului de astăzi din #peopleoftimisoara este autoare a 26 de cărți publicate în română, cât și 60 de volume apărute în 26 de limbi.

În calitate de fiica a unui deținut politic, poetă a fost nevoită să aștepte patru ani până când i-a fost permisă, de către autoritățile comuniste, înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj. De asemenea, pentru a evita orice problema cu regimul vremii, ea și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, inspirată fiind de numele satului natal al mamei, Blandiana, Albă.

În ciuda numeroaselor premii literare primite, atât pe plan național, cât și internațional, i-a fost luat și dreptul de a publică de trei ori, înainte de Revoluția din 1989.

În prezent, este membru corespondent al Academiei Române, cât și fondatoare a Academiei Civice și Memorialului Sighet -informează TM2021, miercuri 13 mai 2020.

Comentarii

comentarii