Acasă Cultura TM2021. Povestea lumilor paralele din Orașul Paralel: Iosefin – Timișoara

TM2021. Povestea lumilor paralele din Orașul Paralel: Iosefin – Timișoara

DISTRIBUIȚI

A fost lansat scurtmetrajul Making of Orașul Paralel: Iosefin – povestea piesei de teatru inedită care și-a creat un loc aparte în inimile timișorenilor.

Oportunitatea de a avea o piesă de teatru în mișcare pe străzile minunatului cartier a fost foarte apreciată de iubitorii de artă și cultură, atât pentru întâlnirea memorabilă cu orașul pe care o mijlocește, cât și pentru intimitatea care se creează între spectatori și actori.

Luna mai a reprezentat începutul unei povești speciale despre cartierul Iosefin, cu patrimoniul  său material și imaterial care a inspirat spectacolul. Prin creativitate, profesionalism și muncă în echipă a prins viață o lume magică, cu multe lumi paralele. Întrucât finalul anului este întotdeauna un bun prilej pentru retrospective, echipa Orașului Paralel a ales să spună povestea din spatele succesului piesei într-un videoclip ce prezintă o parte din procesul creativ și oamenii care au făcut posibil proiectul.

Încă din primele secvențe Ana Mărgineanu, regizorul piesei, împărtășește „Îi spunem spectacol imersiv deoarece ca spectator ești imersat, inundat. Ești înăuntrul poveștii. În loc să observi un univers ficțional, devii parte din el. Te plimbi, descoperi și, ideal ar fi, să vezi orașul altfel după ce treci prin acest spectacol – experiență.”

Paralelismul piesei se regăsește pe toate palierele: personajele principale – Vicki și Martin – își spun povestea simultan, pe două trasee diferite prin Iosefin, scenele în limba română se împletesc cu cele în limba maghiară într-un firesc ce permite înțelegerea piesei de către toți participanții, trecutul și prezentul alternează până la contopire, scenele se petrec în locuri remarcabil de discrepante ale cartierului, tensiunea poveștii se întâlnește cu detașarea privitorilor ocazionali care de multe ori par că fac parte din poveste, iar întreaga experiență rămâne vie mult după terminarea spectacolului.

„Intensitatea emoțiilor este transmisă magistral de actorii extraordinari ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, care, alături de tinerii actori independenți, creează o lume paralelă în care spectatorii sunt în întregime absorbiți.”, a mărturisit Peca Ștefan, autorul textului.

„Acest spectacol nu se poate juca în alt oraș deoarece este foarte strâns legat de locurile prin care trecem. Acest „oraș paralel” este viața noastră de fapt și asta dă unicitate.” explică Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Making of Orașul Paralel: Iosefin prezintă și noutatea adusă de al treilea traseu al piesei „The Game” sau traseul galben, care invită participanții deveniți jucători să descopere o altă poveste a Iosefinului, complicată și adesea ignorată, și anume povestea ascunsă a unor oameni care ne tranzitează urbea și pe care alegem să nu-i vedem.

„Orașul Paralel accentuează specificul multicultural al cartierului, iar co-finațatorii noștri din proiectul programul Erasmus+ COME:ON! (Culture, Occupation, Mobility, Europe: Operational Network!) au făcut parte din procesul de construire a jocului urban The Game, un joc în care publicul nu este doar spectator, el devine participant”, a precizat Ionel Mărginean, coordonatorul proiectului.

Reușita și satisfacția colaborării dintre toți cei implicați în proiect reprezintă premisele extinderii proiectului, în 2022 și 2023, în cartierele Elisabetin și Fabric, creând o rețea de trasee imersive menite să descopere viața ascunsă a Timișoarei.

Prin aceste piese de teatru ficțional bazat pe documentare în teren, spectatorii ajung să vadă cu alți ochi locuri cunoscute și uitate și, odată redeveniți curioși și reîndrăgostiți de toate acestea, timișorenii ajung să se implice în reconstrucția comunităților a căror parte sunt.

Videoul a fost filmat de Patricia Sas și montat de Anca Berlogea-Boariu și surprinde particularitățile inedite ale piesei de teatru, redând entuziasmul echipei din timpul producției și conturând o parte din atmosfera celor 3 trasee din cadrul piesei de teatru în plimbare, Orașul Paralel: Iosefin, însă fără a dezvălui surprizele din spectacol pentru spectatorii din anii viitori.

Teatrul ca instrument cultural participativ de activare civică și acțiune este adus în spațiul public prin mișcarea CiviCultura care vede teatrul/cultura ca element primordial în dezvoltarea urbană, ca spațiu de experiment și socializare civică, ca instrument prin care cetățenii pot investi cu sens realitatea, comunitatea și sinele, ca platformă de exersare a gândirii critice și a vocii de cetățean.

Dileme urbane. Orașul Paralel este un proiect dezvoltat în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, Teatrul Thespis, Pop Up Theatrics, LOGS, Nokia, STPT. Proiectul este cofinanțat prin programul Erasmus+ COME:ON! (Culture, Occupation, Mobility, Europe: Operational Network!) și de Centrul de Proiecte Timișoara ca parte a programului cultural prioritar TM2023 RESTART.

 

Comentarii

comentarii