Acasă Cultura TM2021. Proiectul Cămine în mișcare și-a desemnat câștigătorii. Premii de 25.000 de...

TM2021. Proiectul Cămine în mișcare și-a desemnat câștigătorii. Premii de 25.000 de lei și 15.000 lei

1190
DISTRIBUIȚI

TM2021 – Proiectul Cămine în mișcare și-a desemnat câștigătorii. 35 de artiști s-au documentat, și-au pus imaginația la încercare și au propus diferite proiecte pentru apelul lansat de Asociația Timișoara Capitală Culturală și Prin Banat, în cadrul proiectului Cămine în Mișcare. 

Inspirați din poveștile bănățenilor care au migrat, au fost deportați, au stat despărțiți de familii, artiștii au trimis viziunile lor de a transpune aceste povești în artă. Dintre acestea, 33 de propuneri au fost validate de comisia de jurizare și numai 10 au fost selectate de către juriu pentru a le pune în aplicare.

Proiecte desfășurate în spații interioare:

Marius Jurca – TIPARE ALE MEMORIEI

Noiseloop Studio – MOTIVE ȘI MEMORII INTERACTIVE

Daniel Spătaru – AMINTIRI

Ioana Anghel – FRÂNTURI

Cornelia Iordache – N-AM ȘTERGE NIMIC

Proiecte desfășurate în spații exterioare/domeniul public:

Sorina Vazelina & primitiv print – TUR BANA

Oana Florică – PUNCT ÎNAINTEA ACULUI

Psihodrom – KRUMAU LIVE

Lera Kelemen – POP-UP DEVICE FOR EXPERIMENTING MARGINS

BIS Teatru – MUTAT DE LA NOI

Dintre acestea, 4 sunt instalații culturale, 5 proiecte de teatru sau acte artistice, și un proiect de film documentar. Toți artiștii vor pune în valoare istoria și experiențele familiilor din Banat, prin intermediul creațiilor și intervențiilor culturale inspirate din amintirile bănățenilor.

Artiștii vor primi un premiu de 25.000 de lei pentru proiectele care se vor desfășura pe domeniul public/outdoor, respectiv 15.000 de lei pentru proiectele gândite pentru a se desfășura în interior/spații închise, cu condiția de a le pune în aplicare și de a le expune în perioada 5-12 decembrie.

Proiectul Cămine în Mișcare a plecat de la studierea fenomenului migrației, ca o provocare a timpurilor noastre și a fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. 

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este o inițiativă inclusă în Programul Cultural Timișoara Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. 

Amintim că pe parcursul edițiilor anterioare au fost realizate diferite intervenții și proiecte artistice,în baza cercetărilor din teren. Piesa de teatru O altă zi cu soare  este inspirată din povestea de viață a țăranului Serafin Oproni care s-a opus colectivizării din satul Zorani (Timiș). Filmul documentar Granița/The Border (realizator Cristina Băican) prezintă poveștile oamenilor din satele de la granița României cu Serbia și Ungaria, iar picturile murale realizate în Margina, Comloșu Mare și Teremia Mare sunt legate de istoria locului, însă prezentate într-o formă de artă contemporană. 

Comentarii

comentarii