Acasă Cultura TM2021. Timișoara îi invită pe locuitorii din Iosefin să reconstituie istoria cartierului

TM2021. Timișoara îi invită pe locuitorii din Iosefin să reconstituie istoria cartierului

DISTRIBUIȚI

Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniul sub reflectoare Timișoara îi invită pe locuitorii de acum sau de altă dată din Iosefin să reconstituie istoria, mai recentă sau mai îndepărtată, a cartierului folosindu-se și de tehnologia digitală.

Proiectul, care constă dintr-o expoziție în spațiul muzeal, aplicații digitale interactive și o expoziție în aer liber, se concentrează pe patrimoniul cultural și istoric și adună poveștile personale ale locuitorilor Timișoarei. În 2019, proiectul prezintă cartierul Iosefin, cu tema Auzul, urmând ca în anii următori să se extindă ca areal pentru a include celelalte cartiere, dar și tematic, pentru a prezenta orașul prin filtrul tuturor simțurilor.

Componenta digitală a proiectului se găsește online la adresa spotlight-timisoara.eu, iar aplicațiile mobile cu realitate augmentată „Spotlight Timișoara/Patrimoniu Timișoara” disponibile prin magazinele Android și Apple au fost deja descărcate de primii două sute de utilizatori. Aplicațiile pot fi identificate scanând codul QR disponibil pe materialele de prezentare, în expoziție și pe panourile stradale din cartier amplasate în cele 18 puncte de interes incluse în această ediție.

În mediul virtual peste 500 de utilizatori din zece țări, România, Germania, Statele Unite ale Americii, Austria, Bulgaria, Danemarca, Bosnia & Herzegovina, Spania, Franța și Israel, au vizitat proiectul și au petrectul deja în medie peste 5 minute informându-se. Peste 60% dintre vizitatori au accesat site-ul de pe dispozitive mobile.

Toate componentele digitale actuale au fost dezvoltate de cadre didactice ale Centrului Multimedia și ale Centrului ID/IFR și e-Learning, studenți ai anului IV Tehnologii multimedia și anul I Master Tehnologii Multimedia, de la Universitatea Politehnica Timișoara. Proiectul face parte din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100.

Expoziția Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman în expoziție, deschisă pe 8 noiembrie, la Muzeul Național al Banatului, Str. Martin Luther nr. 4, corp B, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, poate fi vizitată până în 31 ianuarie 2020. De la deschidere, Clubul Impact Shakespeare Timișoara a ghidat deja mai multe grupuri , astfel încât aproape 200 de elevi și însoțitorii lor, de la Liceul Teoretic William Shakespeare, Școala Generală nr. 1 Timișoara, Școala Gimnazială nr. 30, Școala Gimnazială D. Leonida Timișoara și de la Școala Generală Comuna Banloc au văzut deja exponatele și au încercat site-ul interactiv pe dispozitivele puse la dispoziția publicului. Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara le mulțumește tinerilor ghizi Iasmina Mandici, Ana Huțanu, Sara Șerban, Cosmina Tudor, Andrada Stănilă, Diana Borborian, Cora Ionescu, Doru Sârbu, Andrada Beregszaszi, Raluca Totan, Paul Szabo și Florina Pop și profesorilor Mihaela-Florentina Tarța, Luminița-Gabriela Văcariu, Laura Stanciu și Claudia Bahr.

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. 

Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală, cu peste 30 proiecte internaționale.

Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară de programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat.  CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală.

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4. 

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii,  fondată în anul 2011 cu scopul  de pregătire a dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, iar pregătirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării şi punerii în practică a măsurilor necesare pentru derularea acestora, precum şi strângerea de fonduri necesare organizării, promovării şi realizării programului devin scopul principal al Asociației. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii, în ideea sustenabilităţii.

Comentarii

comentarii