Acasă Cultura TM2021 Xtentions – la Festivalul Eurothalia și la Festivalul Simultan

TM2021 Xtentions – la Festivalul Eurothalia și la Festivalul Simultan

1267
DISTRIBUIȚI

TM2021 – Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană dorește să contribuie la o inițiativă deja existentă în oraș prin adăugarea unor evenimente speciale şi de mare impact, în luna octombrie 2017.

TM2021 Xtentions merge la Festivalul Eurothalia și la Festivalul Simultan. Xtentions reprezintă o oportunitate de extindere spre un public nou, de creștere a capacităților locale sau de conectare la noi practici artistice. Xtentions poate lua diferite forme: spectacole și expoziții europene, invitați internaționali și întâlniri ale unor rețele culturale europene.

TM2021 Xtentions@ Eurothalia

Simona Neumann, directorul TM2021, a explicat că, în cadrul TM2021 Xtentions, la Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara, în perioada 6-13 octombrie 2017, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană şi Teatrul German au invitat renumitul teatru Odin Teatret din Danemarca. Acesta va prezenta două spectacole: Sare, în data de 11 octombrie, de la ora 21:00 și Ave Maria, în data de 13 octombrie,  de la ora 19:00, ambele în regia lui Eugenio Barba.

Pe lângă aceste două spectacole, din programul TM2021 Xtensions vor mai face parte: două proiecții de film, Cucerirea diferenței și Țara în care copacii zboară, ambele cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, două demonstrații de lucru: Urme în zăpadă, susținută de actrița Roberta Carerri și Ecoul tăcerii, susținută de Julia Varley, un masterclass: Gândirea în acțiune, coordonat de Julia Varley și Eugenio Barba,  special pentru actorii Teatrului German de Stat din Timișoara, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Teatrului Național „Mihai Eminescu” și Teatrului pentru Copii si Tineret „Merlin” și o discuție cu Eugenio Barba și Julia Varley „A crea comunități”, moderată de Simona Neumann și Chris Torch, din partea TM2021.

Odin Teatret a inițiat cu peste 25 de ani în urmă un festival al orașului Holstebro, care a implicat un spectru larg de grupuri de cetățeni, artiști, școli și instituții. Festivalul Holstebro are loc bianual. Acesta este unul dintre modelele de implicare comunitară care inspiră Timișoara 2021 în anii următori. Detalii: https://www.eurothalia.ro/ro/eurothalia-program

TM2021 Xtentions@ Festivalul Simultan

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Asociația Simultan, a pregătit în cadrul Festivalului Simultan, care are loc în perioada 3-7 octombrie, un eveniment  Xtentions numit AVnode, unde invitați internaționali ca: Olof van Winden de la TodayArt din Olanda,Tere Badia de la Hangar din Spania sau Martin Bricelj Baraga de la Mota – Museum Of Transitory Art din Slovenia vor împărtăși din experiența lor. 

AVnode este o rețea internațională de artiști și profesioniști care organizează activități în domeniul artelor spectacolului audio-vizual. Scopul principal este acela de a uni forțele actorilor locali, activi la nivel internațional în domeniul cercetării și dezvoltării artelor spectacolului audio-vizual. Rețeaua AVnode a fost înființată în anul 2011 și s-a transformat într-o fundație culturală în anul 2016, având ca membri organizațiile de festivaluri de arte digitale din întreaga lume, a explicat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. Detalii: http://simultan.org/2017/.

Comentarii

comentarii