Acasă Cultura TM2023 „Lideri între egali” 2021

TM2023 „Lideri între egali” 2021

195
DISTRIBUIȚI

În sesiunile de formare din seria „Timișoara civică și culturală. De explorat, de revoluționat, de jucat” au fost abordate teme precum Programul Cultural Timișoara CEaC și meseria de ghid, avându-i ca invitați pe Anca Berlogea – regizor de teatru și film- , Ionel Mărginean – coordonator Civicultura- și Ludovic Satmari – ghid de turism. Această serie a cuprins două formări pe teren și una online.

Sesiunile de formare „Video TIM” l-au avut ca trainer pe Adrian Danciu – cineast și au constat dintr-un training online și unul on-site, în care voluntarii au aflat mai multe despre tehnicile de producție foto și video.
Sesiunile de formare „Spații sigure în 2023” au abordat modurile în care ne putem raporta la tinerii instituționalizați sau cu dizabilități, trăsăturile noului profil al liderului și elemente de mediere culturală precum facilitarea accesului la educație, la cultură, la viața în comunitate. În cele două sesiuni online au prezentat: Simona Maria Smulțea – co-președinte Asociația „Ceva de Spus”, Angela Mate – psihopedagog și interpret mimico-gestual, Andreeas Novacovici și Napoleon Alexandru, președinte și vicepreședinte Consiliul Tinerilor Instituționalizați.
În a 6-a sesiune de formare cu titlul: Competențe pentru o cultură a democrației și interculturalității, trainer- Raluca Popeangă- pedagog pentru migranți/refugiați, AidROM.

Sesiunea cu numărul 9, intitulată Art of Hospitality și prezentată de Mayumi Taniguchi – coordonator program voluntariat FITS-EU Japan Fest și Bogdan Mînzat – formator tineret FITS, a înfățișat și exemplificat experiențele voluntarilor străini în cadrul programelor culturale. Voluntarii Timișoara 2023 au aflat ce înseamnă arta ospitalității și cum pot fii gazde perfecte în cadrul programului.

Ultima sesiune de formare – Maximizing Our Volunteers’ Potential, i-a avut ca invitați pe Franz Kadiri – coordonator program voluntariat Plovdiv 2019 și Vojislav Prkosovački – coordonator program voluntariat Novi Sad 2022. În acest training, voluntarii au avut ocazia sa afle mai multe despre cele întâmplate în cadrul Plovdiv 2019, provocările dar și poveștile de succes din spatele acestui program. Franz Kadiri a oferit informații valoroase, nu numai despre modul de organizare al voluntarilor dar și multe sfaturi despre cum aceștia pot forma o adevărată echipă.

Pe deasupra, Vojislav Prkosovački a punctat aceste idei prezentând programul Novi Sad 2022, care își va avea startul în mai puțin de două luni. Vojislav a prezentat modul de organizare al voluntarilor, sectoarele și tehnicile de implementare propuse pentru evenimentele culturale. Astfel, voluntarii Timișoara 2023 au reușit să învețe mai multe despre ceea ce implică programul de acordare a titlului de „Capitală Europeană a Culturii”, au schimbat impresii cu invitații și au descoperit că rolul de voluntar are o importanță nemărginită în cadrul Timișoara 2023 și nu numai.

Prin acest program, aflat deja la a doua ediție,  proiectul VolTM – programul de voluntariat își propune să creeze o bază solidă de voluntari,  bine – pregătiți și informați în ceea ce privește programul Timișoara 2023 dar și moștenirea culturală și istorică a orașului.

Programul de instruire a voluntarilor face parte din proiectul ”VolTM2021 – programul de voluntariat”, cofinanțat de Primăria Timișoara prin programul TM2023 RESTART.

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Facebook/Timisoara2023 Facebook/Timisoara2023PowerStation

 

Comentarii

comentarii