Acasă Cultura TM2023. Un nou proiect internațional dedicat industriilor culturale și creative

TM2023. Un nou proiect internațional dedicat industriilor culturale și creative

DISTRIBUIȚI

DIYouth (Digital Youth Training on Creative & Cultural Digital Entrepreneurship) este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ și a fost lansat online de către Asociația Timișoara Capitală Culturala Europeană.

Acesta vizează industriile culturale și creative, industrii aflate printre cele mai afectate de pandemia COVID-19.

Industriile culturale și creative stimulează inovarea în întreaga economie a UE și au un impact social pozitiv asupra a numeroase sectoare, printre altele: bunăstarea și sănătatea, educația, incluziunea socială, regenerarea urbană. OCDE estimează că, în 2020, aceste industrii reprezintă aproximativ 5,5 % din locurile de muncă (care angajează în mare măsură tineri) în UE și că în special infrastructurile culturale și creative vor suferi un declin de lungă durată din cauza pandemiei.
DIYouth își propune să dezvolte un program transnațional de formare a tinerilor și a lucrătorilor din domeniul tineretului (educație non-formală) care să conțină un set de instrumente de formare a tinerilor în domeniul antreprenoriatului digital în industrii culturale și creative cu opțiuni de certificare la nivel european (YOUTHPASS, DigComp și EntreComp).

În plus, își propune să dezvolte un set de instrumente de formare a formatorilor cu opțiuni de certificare la nivel european (EntreComp și DigCompEdu) care să permită lucrătorilor din domeniul tineretului să îmbunătățească calitatea și eficiența capacității lor de formare digitală și antreprenorială. În cele din urmă, în cadrul proiectului va fi realizată o platformă online de accelerare digitală care să ajute tinerii să își pună ideile pe piață în colaborare cu investitori, factori de decizie politică, clienți și alți actori din industriile creative și culturale.

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi organizate o serie de trei conferințe, câte una pentru fiecare dintre capitalele europene ale culturii implicate în proiect: Timișoara 2023, Novi Sad 2023 și Elefsina 2023. Obiectivul final este de a stimula digitalizarea sectorului cultural și creativ într-un mod sustenabil din punct de vedere ecologic și care să protejeze patrimoniul, permițând în același timp crearea de oportunități digitale de angajare.
Consorțiul DIYouth, coordonat de către Universitatea de Vest din Timișoara, mai include ca parteneri instituționali: Helixconnect Europe (România), ISQe (Portugalia), Fundația “Novi Sad 2022 – Capitală Europeană a Culturii” (Serbia), Asociația “Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii”, YET AMKE (Grecia).
Site-ul oficial și rețelele de socializare ale DIYouth vor fi live în curând, vă rugăm să rămâneți conectați pentru actualizări ale proiectului.

 

Comentarii

comentarii