Acasă Cultura TM2023 – UVT! 256 de romane pentru Europa Centrală. Brunch cultural, la...

TM2023 – UVT! 256 de romane pentru Europa Centrală. Brunch cultural, la Două Bufnițe

DISTRIBUIȚI

Duminică, 19 februarie, de la ora 11:00, la librăria „La Două Bufnițe”, Universitatea de Vest Timișoara organizează un brunch cultural în jurul Dicționarului romanului central-european din secolul XX intitulat „256 de romane pentru Europa Centrală. Brainstorming”.

Adriana Babeți, alături de mai mulți invitați surpriză, scriitori și traducători central-europeni, propun un dialog aparte despre literatura și cultura central-europeană. Cei prezenți vor gusta bunătăți central-europene.

Adriana Babeţi este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată; este redactor la revista Orizont. A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Dintre volumele publicate: Femeia în roşu (1990, împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu, carte ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi inclusă în manualele de literatură pentru liceu); Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997); Dilemele Europei Centrale (1998); Arahne şi pînza (2002); Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004); Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Université de Paris IV – Sorbonne, 2007); Amazoanele. O poveste (2013), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX (coordonare, 2022). Volumele sale au primit numeroase premii naţionale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, cu titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. De asemenea, pentru activitatea sa academică şi didactică a fost recompensată cu importante premii naţionale şi internaţionale.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Vă așteptăm cu drag! -este mesajul UVT.

 

Comentarii

comentarii