Acas─â Eveniment Toate gunoaiele merg la Ghizela

Toate gunoaiele merg la Ghizela

461
DISTRIBUIȚI

calin dobra 2Sta┼úiile de transfer pentru de┼čeurile Timi┼čului vor fi finalizate ├«n dou─â luni. ÔÇ×Toat─â lumea trebuie s─â depoziteze de┼čeurile la deponeul de la GhizelaÔÇŁ, spune vicepre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Timi┼č, C─âlin Dobra

Deponeul de la Ghizela are parte de tot mai multe de┼čeuri care-i intr─â pe poart─â. Asta dup─â ce, un timp, lucra la o capacitate destul de mic─â, mul┼úi nedorind s─â-┼či duc─â gunoiul acolo, din cauza distan┼úei mari.

Acum, ├«ns─â, vremurile ┼či lucrurile s-au mai schimbat, iar pe poarta deponeului au intrat ├«n luna mai 13.000 de tone de de┼čeuri. ÔÇ×├Äncet-├«ncet, ne apropiem de ceea ce ne dorim pentru a func┼úiona la parametrii maximi acest sistem integrat care cuprinde ┼či deponeul de la GhizelaÔÇŁ, spune C─âlin Dobra, vicepre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Timi┼č. Deponeul e proiectat pentru 14.000 de tone de de┼čeuri lunar, iar pe anul 2012 a fost o medie de 3.500-4.000 de tone lunar, ceea ce a ├«nsemnat o nefunc┼úionalitate a deponeului, din punct de vedere al materiei prime. ├Än februarie ÔÇô martie s-a ajuns undeva la 8.000 de tone, s-a dublat cantitatea fa┼ú─â de anul 2012, iar acum, ├«n mai, 13.000 de tone.

ÔÇ×├Än dou─â luni se vor deschide centrele de transferÔÇŁ

Deja s-au demarat lucr─ârile pentru ├«nchiderea celor ┼čase gropi neconforme din jude┼úul Timi┼č. Prin urmare, operatorii care duc la aceste gropi vor trebui s─â duc─â gunoiul la Ghizela, respectiv la sta┼úiile de transfer de pe teritorul jude┼úului, ce vor fi func┼úionale ├«n dou─â luni. ÔÇ×Acum este mai greu c─â au ap─ârut costurile de transport suplimentar, dar dup─â ce vom deschide centrele, ei vor duce de┼čeurile la centrele arondate. ├Än dou─â luni se vor deschide centrele de transfer care sunt arondate celor cinci zone din jude┼ú, cum este el ├«mp─âr┼úit din punct de vedere al de┼čeurilor. La Timi┼čoara e sta┼úie de sortare ┼či transferÔÇŁ, spune C─âlin Dobra.

ÔÇ×ÔÇ×Fac un apel c─âtre to┼úi primarii s─â ├«n┼úeleag─â necesitatea acestui sistemÔÇŁ

Consiliul Jude┼úean Timi┼č se afl─â ├«n continuarea procedurii de atribuire a oper─ârii definitive la deponeu. Sta┼úiile de transfer ┼či de colectare sunt ├«n lucru, iar ├«n dou─â luni vor fi finalizate, urm├ónd ca apoi s─â se demareze licita┼úia pentru operatorii din aceste sta┼úii. Se va face licita┼úie pentru fiecare sta┼úie ├«n parte, ├«n ceea ce prive┼čte operatorul. ÔÇ×Fac un apel c─âtre to┼úi primarii s─â ├«n┼úeleag─â necesitatea acestui sistem. Chiar dac─â este costisitor, putem fi un exemplu la nivel de ┼úar─â din punct de vedere al cur─â┼úeniei. Toat─â lumea trebuie s─â depoziteze de┼čeurile la deponeul de la GhizelaÔÇŁ, spune Dobra. ├Än Timi┼č se vor face o sta┼úie de transfer ┼či trei centre de colectare ÔÇô unde se vor depozita de┼čeurile de la cet─â┼úeni ┼či se vor transporta la Ghizela. Centre de colectare vor fi la F─âget, Deta, Jimbolia ┼či sta┼úie de transfer la Timi┼čoara. A fost ├«mp─âr┼úit jude┼úul ├«n cinci zone, din punct de vedere al acestui sistem de colectare a de┼čeurilor. Cea de-a cincea zon─â, unde nu se mai construie┼čte sta┼úie de colectare, este arondat─â la Ghizela.

Comentarii

comentarii