Acasă Politica Toţi miniştrii propuşi în Guvernul Boc II au primit avizul comisiilor parlamentare...

Toţi miniştrii propuşi în Guvernul Boc II au primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate

DISTRIBUIȚI

Toţi cei 15 miniştri nominalizaţi pentru a face parte din Cabinetul Boc II au primit marţi avizul comisiilor de specialitate din Parlament, urmând ca plenul Legislativului să-şi exprime miercuri votul pentru învestirea noului Guvern.

Cătălin Predoiu, nominalizat pentru Ministerul Justiţiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 51 de voturi pentru, nouă împotrivă şi un vot anulat.
Predoiu a reluat, în cadrul audierilor din comisii, ideea înfiinţării unui serviciu operativ al Ministerului Justiţiei, după desfiinţarea SIPA, şi a propus totodată înfiinţarea penitenciarelor private.
El a declarat – în contextul în care la audieri a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ostilitate faţă de Ministerul Justiţiei şi de manipulare – că va milita în noul său mandat pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind funcţionarea CSM şi pentru reformarea Ministerului Public. Predoiu a anunţat ca prioritate adoptarea Codurilor de procedură.

Ministrul desemnat al Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 36 voturi pentru, două împotrivă şi nicio abţinere.
Vlădescu a declarat la audieri că politicile salariale şi sociale vor fi extrem de restrictive în următorii trei ani, cel puţin, iar acest lucru trebuie compensat prin măsuri de protecţie socială. Ministrul desemnat a anunţat că salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2010.
El a adăugat că nu vor fi probleme cu plata pensiilor, a salariilor şi alocaţiilor sociale, dar că este nevoie de modificarea sistemului actual de asistenţă socială pentru că sunt persoane care beneficiază de ajutor social deşi nu au nevoie. Vlădescu a spus că numărul disponibilizărilor va fi mai mic de 100.000 în 2010 şi a dat asigurări nu intenţionează să modifice sistemul actual de taxe şi impozite.
Ministrul desemnat al Finanţelor a afirmat că primul său obiectiv la conducerea ministerului este respectarea Acordului de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană, însă consideră că acesta ar putea fi flexibilizat.

Vasile Blaga, propus pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate cu 46 de voturi pentru şi zece împotrivă, fiind înregistrate şi patru abţineri.
Blaga a declarat că administraţiile trebuie să aibă dreptul să modifice taxele locale în funcţie de necesităţi şi că amenzile date persoanelor juridice trebuie să rămână de asemenea la bugetele locale. Blaga şi-a propus pentru noul mandat aderarea României la spaţiul Schengen, în martie 2011, şi elaborarea unei strategii naţionale de control al criminalităţii.

Diplomatul Teodor Baconschi a primit aviz favorabil la audierile din Comisiile de politică externă şi afaceri europene, cu 33 de voturi pentru şi 15 împotrivă. El a declarat că va face tot ce este "raţional şi rezonabil" pentru a relansa relaţia României cu Rusia şi spune că, în opinia sa, Bucureştiul a "supralicitat" până acum "retorica de pragmatism" în încercarea de a trece peste  litigii. 
Baconschi a afirmat că doreşte o continuitate a priorităţilor politicii externe şi instituirea la MAE a unei comunicări publice "mai puţin crispate", pentru a restabili "prestigiul social" al acestui domeniu.

Adriean Videanu, desemnat pentru Ministerul Economiei şi Comerţului, a fost avizat de Comisiile economice, de industrii şi pentru privatizare din cele două Camere ale Parlamentului, cu 39 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Videanu a declarat la audieri că doreşte reevaluarea proiectului de la Roşia Montană şi renegocierea participaţiei statului român în proiect, care este în prezent de 19,7%. El a adăugat că mai sunt alte 18 câmpuri aurifere în România ce trebuie valorificate, dar spune că nu va fi acceptat niciun proiect care nu corespunde exigenţelor UE.

Kelemen Hunor, propus pentru portofoliul Culturii şi Patrimoniului, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate cu 24 de voturi pentru şi două abţineri. Ministrul desemnat a spus că priorităţile sale sunt reorganizarea direcţiilor culturale judeţene în direcţii de patrimoniu, descentralizarea sistemului şi susţinerea drepturilor culturale ale tuturor cetăţenilor.

Ministrul desemnat al Muncii, Mihai Şeitan, a primit avizul comisiilor reunite de Muncă şi Egalitate de Şanse din Parlament, cu 38 voturi pentru, 17 împotrivă şi trei abţineri.
Şeitan a declarat la audieri că rata şomajului va urca la 8-8,5% în primul trimestru din 2010, de la 7,2-7,3% – nivel estimat pentru finalul acestui an. În ceea ce priveşte plata pensiilor, el a dat asigurări că nu vor fi probleme anul viitor.
Candidatul a anunţat că îşi propune să reformeze "din temelii" activitatea Inspecţiei Muncii şi asistenţa socială – în acest ultim caz argumentând că există persoane care primesc două-trei ajutoare şi altele care beneficiază de asistenţă din partea statului deşi au venituri foarte mari. Şeitan a mai spus că trebuie simplificat Codul Muncii şi scurtat timpul necesar pentru concedierile colective.

Ministrul desemnat al Educaţiei, Daniel Funeriu, a primit aviz favorabil de la Comisiile reunite de învăţământ, cu 29 voturi pentru, şapte împotrivă şi două abţineri. El s-a angajat să asigure 6% din PIB pentru domeniul educaţiei în 2010.

Gabriel Oprea, propus pentru portofoliul Apărării, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate, cu 20 de voturi pentru şi două împotrivă, fiind înregistrată şi o abţinere.
Oprea a declarat la audieri că va discuta în comisiile de specialitate din Parlament orice contract important de înzestrare a Armatei, argumentând că, în contextul unei slabe finanţări a sistemului, trebuie alese cele mai bune soluţii.

Ministrul desemnat al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite de administraţie publică şi agricultură din Parlament, cu 53 de voturi pentru, opt împotrivă şi nicio abţinere.

Ministrul desemnat al Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a fost avizat favorabil cu 39 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.
El a declarat la audieri că reducerile acordate anumitor categorii de călători precum studenţii, pensionarii şi veteranii ar trebui eliminate, deoarece generează datorii către societăţile de transport. Berceanu a mai spus că doreşte să readucă o parte din transportul de mărfuri grele şi periculoase pe calea ferată, după ce s-a renunţat la acesta din cauza infrastructurii slabe.

Propus la portofoliul Sănătăţii, Cseke Attila a fost avizat în unanimitate de cei 25 de membri ai Comisiilor parlamentare de specialitate.
Ministrul desemnat a spus la audieri că unul dintre motivele subfinanţării sistemului sanitar este relaţia disproporţionată dintre contribuabil şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi propune introducerea unui contract între CNAS şi asigurat, astfel încât acesta din urmă să îşi cunoască drepturile dobândite prin plata contribuţiilor. Ministrul mai propune introducerea unui sistem de carduri naţionale de sănătate, care să conţină inclusiv informaţii despre istoricul bolilor şi al tratamentelor.

Ministrul desemnat al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, a fost validat de comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 17 voturi pentru, unul împotrivă, fără abţineri. Sandu a declarat în cadrul audierilor că Poşta Română nu va fi privatizată cât timp el se va afla la conducerea ministerului. Ministrul desemnat a adăugat că obiectivul său este ca în trei-cinci ani Poşta să devină profitabilă, în condiţiile în care, în anul 2013, compania de stat va pierde exclusivitatea  de a desfăşura activităţi pe piaţa autohtonă.

Mihail Dumitru, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a fost validat de comisii cu 58 de voturi pentru şi o singură abţinere.

Elena Udrea, propusă pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit aviz favorabil de la Comisiile de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi pentru candidatura sa, patru împotrivă şi o abţinere. Ea îşi propune să înfiinţeze o comisie interministerială care să analizeze oportunitatea declanşării unor proiecte care vor trebui derulate de mai multe autorităţi ale statului. Printre priorităţile sale, Udrea şi-a fixat finalizarea programului de construire a 10.000 de kilometri de drumuri în zonele preurbane, mic-urbane şi rurale, dar şi finalizarea bradului turistic naţional. În domeniul turismului, ministrul are ca ţinte dezvoltarea turismului rural.

Cinci dintre miniştrii validaţi marţi de comisiile de specialitate din Parlament au fost respinşi de aceleaşi comisii în urmă cu aproape două luni, când au fost propuşi pentru a face parte din Guvernul Croitoru. Aceştia sunt Adriean Videanu, propus atunci ministru al Economiei şi Comerţului, Daniel Funeriu (ministru al Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului), Radu Berceanu (ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor), Cătălin Predoiu (ministrul Justiţiei) şi Mihai Şeitan (desemnat tot pentru portofoliul Muncii).
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii