Acasă Actualitate Toma Truţi, fermier în Timiş: “Sistemul te face să vinzi tot, să...

Toma Truţi, fermier în Timiş: “Sistemul te face să vinzi tot, să renunţi!”

DISTRIBUIȚI

esti frmier mic ai viata grea Doina si Toma Truti din Cerna Timis DSCF7395

Doina şi Toma Truţi au locuit zeci de ani într-un bloc comunist, în Timişoara, dar şi-au schimbat apartamentul cu trei camere cu o casă, înainte de 1989, tot în Timişoara, legal. Imediat după revoluţie ei s-au trezit cu fostul proprietar la uşă, venit din Germania, care a spus că e casa lui şi o vrea înapoi. “Ne-am judecat mulţi ani şi am pierdut. În 1998, am decis să ne mutăm în satul Cerna, în casa socrilor, să punem la punct o crescătorie de vaci”, a povestit Toma.

Doina şi Toma au început cu şase vaci, apoi au mai cumpărat şapte, prin fostul Belcar. “Am ajuns la 13 vaci aduse din Austria, prin Belcar. A fost prima firmă care i-a ajutat pe ţărani, că în vremea aceea nu aveai bani. Am cumpărat de la ei vaci şi am plătit în lapte mai mulţi ani”, şi-a amintit fermierul. Omul nu s-a lăsat, a vrut mai mult. A strâns bani şi, în scurt timp, a reuşit să ajungă la 32 de capete. A cumpărat de la un neamţ vaci din rasa Fleckvieh – un animal crescut în special pentru cantitatea mare de lapte pe care o oferă, în jur de 30 de litri pe zi. “Neamţul de la care am cumpărat animalele ne-a dus în Germania să vedem cu ochii noştri cum sunt crescute. Ne-a convins”, a explicat Toma. Munca la animale e grea, de aceea are un zilier care îl ajută la treburi. Scoate gunoiul din grajd, dă hrana la vaci sau le duce la câmp la păscut. Vacile le mulg ori Toma, ori Doina, în funcţie de situaţie, sau amândoi. Au o instalaţie specială, inclusiv una pentru smântânit. Apoi, femeia prepară produsele lactate, toate bio – brânză, smântână, caş, caşcaval. Nu vinde laptele, fiindcă e ieftin. Preferă să prepare produse din lapte. E mai productiv. “Dacă ai vinde cu un leu laptele, cât ne dau angrosiştii, ai muri de foame”, spune Doina.

Nu umblă cu distribuitorii mari. Aceştia oferă un preţ mic şi nu se merită. Ar merge în piaţă să închirieze o masă, pentru a-şi vinde marfa, dar nici aşa nu e bine. Ar fi “călcaţi” permanent de comisii peste comisii de control şi la toate ei vor fi obligaţi să le… “dea”. “Din păcate este foarte greu pentru fermierii mici. Nu poţi înainta. Ceea ce strângi săptămâna asta trebuie să dai săptămâna care vine, pe hrana animalelor, pe curent, pe apă etc. Din 1998 ne-am mutat din Timişoara. Am vrut să facem lucruri mari, dar nu mai poţi. Te împiedică sistemul. Te face să vinzi tot, să renunţi. Ajungi să îmbătrâneşti şi nu mai poţi să te bucuri de munca ta. Dacă nu ai relaţii, nu ai pile, e foarte greu. Pe noi, fermierii de rând, nu ne ajută nimeni. Dacă mergi să te înscrii într-un partid politic ţi se cere să dai 10% din venit. Dacă dai, te fac om, dacă nu, nu”, susţine Toma. De aceea au mai vândut din vaci, iar acum au ajuns la 20 de capete.

Comentarii

comentarii