Acasă Cultura Toporul Hallstatian din fier – exponatul lunii ianuarie 2022, la Muzeul Banatului...

Toporul Hallstatian din fier – exponatul lunii ianuarie 2022, la Muzeul Banatului Timișoara

114
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului Timișoara a stabilit care este exponatul lunii ianuarie 2022. Toporul Hallstatian din fier utilizat atât ca unealtă, cât și ca armă reprezintă una din cele mai vechi invenții ale omului.

Acestea au fost confecționate inițial din piatră, evoluând treptat spre modele din cupru, bronz și fier.

Obiectul prezentat cu acest prilej reprezintă un topor din fier, încadrat în categoria așa-ziselor „topoare cu aripioare” (ger:Armchenbeile, eng: Winged axes), datate în prima epocă a fierului (secolul al VII-lea a.Chr.). Piesa a fost descoperită în anul 2013 în timpul cercetărilor arheologice preventive de la Cornești-Iarcuri (com. Orțișoara, jud. Timiș). Cu acest prilej a fost cercetat un tronson consistent din valul al patrulea al fortificației datate la sfârșitul epocii bronzului. Toporul a fost descoperit în nivelurile superioare ale umpluturii șanțului acestui inel de fortificare, sugerând astfel și umplerea lentă a acestei structuri, după abandonul ei.

Din punct de vedere al funcționalității, astfel de piese au suscitat numeroase discuții în literatura de specialitate, fiind considerate fie unelte, fie arme.

Având o lungime aproximativă de 19 cm și o lățime maximă, în zona lamei, de aproape 4 cm acesta este îndoit pe axa longitudinală având o formă semilunară. Forma împreună cu aripioara reprezintă alegeri de ordin practic, acestea ajutând la înmănușarea în coadă a acestuia – explică Rareș Muntean, muzeograf, secția arheologie.

Bibliografie: Adrian Ursuțiu, Piese de bronz și fier în context cu ceramic Basarabi din Transilvania, în Studii de Istorie Antică. Omagiu profesorului Ioan Glodariu, Cluj-Napoca, 2001, p.7-16. Anke Wesse, Die Ärmchenbeile der Alten Welt, Bonn, 1990.

 

 

Comentarii

comentarii