Acasă Actualitate Topul judeţelor în funcţie de vârsta populaţiei

Topul judeţelor în funcţie de vârsta populaţiei

2807
DISTRIBUIȚI

Judeţele Ilfov, Suceava şi Iaşi au cei mai tineri locuitori din ţară, având în vedere că vârsta medie a populaţiei este mai mică de 40 de ani, arată datele pentru anul 2017 ale Institutului Naţional de Statistică.

La polul opus, cu cea mai vârstnică populaţie, se află judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Vâlcea, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Teleorman, Prahova, Buzău şi Brăila, unde vârsta medie a populaţiei este de peste 43 de ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică, prezentate de Ziarul Financiar. Populaţia României continuă să îmbătrânească, astfel că vârsta medie a ajuns anul trecut la 41,7 ani la nivel naţional. Spre comparaţie, în anul 2008 vârsta medie a populaţiei din România era de 38,7 ani.

„Îmbătrânirea demografică este un fenomen care caracterizează întreaga perioadă postdecembristă, dar acest fenomen are disparităţi, sunt diferenţe notabile la nivel de judeţe. (…) Ilfov are încă o populaţie destul de tânără, de exemplu, pe când judeţul Teleorman are de două ori mai mulţi vârstnici de 65 de ani şi peste decât tineri”, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direţciei Generale de Statistică Socială din cadrul Institutului Naţional de Statistică, în cadrul unui eveniment organizat marţi de instituţie pe tema evoluţiilor demografice. Deşi populaţia României urmează trendul de îmbătrânire ca în alte state europene, vârsta medie a populaţiei este mai mică decât în statele UE, care au înregistrat o vârstă medie de 42,8 ani în 2017, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

În topul statelor cu cele mai mari vârste medii ale populaţiei în 2017 se află Germania şi Italia (cu o vârstă medie a populaţiei de 45,9 ani), Portugalia (44,4 ani), Grecia (44,2 ani) şi Bulgaria (43,9 ani). La polul opus sunt Irlanda (cu o vârstă medie a populaţiei de 36,9 ani), Cipru (37,4 ani), Luxemburg (39,4 ani), Slovacia (39,8 ani), Marea Britanie (40 de ani) şi Polonia (40,3 ani). Cu o vârstă medie de 41,7 ani în 2017, România se află pe locul 12 în topul statelor cu cele mai scăzute vârste medii.

Comentarii

comentarii