Acasă Actualitate Tot ce nu ai știut încă despre metodele moderne de contracepție: ...

Tot ce nu ai știut încă despre metodele moderne de contracepție: INELUL VAGINAL

DISTRIBUIȚI

Un dialog inedit despre metodele moderne de contracepție, cu Dr Diana Știr, medic specialist ginecologie-obstetrică la Clinicile Medici’s Timișoara.

Dr Diana Știr este recent revenită în țară după cinci ani de performanță în sistem medical german, în clinica de ginecologie-obstetrică și oncologie „Goldberg Klinik Kelheim”, Regensburg. A avut șansa să se formeze în sistemul medical german, sub mentoratul Oberarzt Dr Gonzales Heiberger, un profesionist cu 20 de ani de experiență și cu supraspecializare în cancerul mamar. A acumulat o largă expertiză chirurgicală ginecologică, efectuând operații cu tehnici moderne, precum ”Endometriumablation mit Goldnetz – NovaSure®”, scleroterapia mucoasei uterine minim invazive pentru tratamentul tulburărilor menstruale. Tehnica este recomandată în sângerări menstruale prelungite sau masive la femei de vârstă fertilă. De asemenea, Dr Diana Știr are o largă expertiză în nașterea prin tehnici moderne, precum cea cu vacuum „Kiwi“.

În luna martie a acestui an Dr Diana Știr a decis să renunțe la o carieră de succes în occident pentru a face medicină performantă la Timișoara, relocându-se la Clinicile Medici’s.

ZdV: Cât de sigură și eficientă este administrarea de medicamente pe cale vaginală?

Dr Diana Știr: Administrarea medicamentelor pe cale vaginală se crede ca ar fi apărut odată cu farmacoterapia, primele documente datând din secolul al 19-lea. Deşi, în mod tradiţional, administrarea de medicamente pe cale vaginală era utilizată pentru tratarea simptomelor bolilor locale (de ex: vaginite) la începutul secolului XX, primele experimente au evidenţiat o absorbţie sistemică semnificativa a medicamentelor administrate vaginal, ducând astfel la dezvoltarea de medicamente care erau administrate vaginal dar erau indicate pentru tratamentul bolilor non-vaginale. Vaginul era, în mod istoric, o rută de administrare a medicamentelor, ce a fost pentru mult timp neexplorată. Cercetările recente au demonstrat că vaginul este o cale extrem de eficientă de administrare a hormonilor contraceptivi.

Complexitatea epiteliului vaginal face posibilă absorbţia hormonilor contraceptivi. Hormonii administraţi vaginal sunt absorbiţi de către epiteliul vaginului prin mai multe mecanisme: difuzie dependentă de concentraţie (care apare la nivelul celulelor), transport mediat celular.
Vaginul asigură absorbţia de hormoni, atât locală, cât şi sistemică. Hormonii contraceptivi ce au fost absorbiţi la nivelul epiteliului vaginal, sunt apoi distribuiţi în circulaţia sistemică printr-o reţea densă de vase sangvine, permiţând astfel acestei metode contraceptive să acţioneze sistemic chiar dacă modul de administrare nu este cel clasic.

ZdV: Care sunt avantajele utilizării, ca metodă contraceptivă, a inelului vaginal cu eliberare lentă de hormoni estrogeni?

Dr Diana Știr: Avantajele sunt multiple. În primul rând uşurinţa de administrare. Inelul vaginal se administrează o dată pe lună prin simpla introducere în vagin, fără să interfere cu actul sexual. Inelul vaginal se poate monta și îndepărta de fiecare femeie, singură, fără intervenţia medicului. Este recomandat totuși ca, înainte de a folosi prima dată un inel vaginal, femeia să facă un consult medical și un set de analize, pentru a se asigura că nu are contraindicație la hormoni estrogeni.

Un al doilea avantaj major constă în eliberare continuă de hormoni estrogenici, în doze zilnice scăzute, deși inelul se montează odată pe lună. Absorbția hormonilor se face direct prin mucoasa vaginală, evitându-se absorbția gastrointestinală și primul pasaj hepatic (neafectându-se astfel eficacitatea contraceptivă în cazul unor probleme gastrice).

Al treilea avantaj constă în reducerea reacţiilor adverse. Prin reducerea expunerii sistemice sunt reduse şi reacţiile adverse tipice contraceptivelor hormonale, de tipul; greaţă, tensiune mamară, dureri de cap etc. Astfel inelul contraceptiv vaginal asigură concentraţii serice de estrogeni constante, mai scăzute comparativ cu administrarea orală (pilula) sau transdermică (plasturele) reprezentând o metodă eficientă şi discretă de contracepţie.

ZdV: Care sunt principalele motive pentru care femeile nu folosesc uzual aceste metode moderne de contracepție?

Dr Diana Știr: Alegerea metodei contraceptive trebuie să ţină cont de nevoile cuplului pentru a fi cu adevărat eficientă. Este important ca pacienta să își consulte medicul ginecolog asupra acestor metode moderne de contracepție, și să aleagă împreună cu acesta metoda cea mai potrivită, în funcție de stilul de viață, de nevoile cuplului, de contraindicații, de factorii de risc asociați, de percepţiile personale, de costuri și de influenţele culturale.

Nevoile contraceptive se schimbă pe parcursul vieţii fertile a unei femei, de la adolescenţă până la menopauză. O metodă care este potrivită şi acceptată de o femeie tânără poate să nu mai reprezinte pentru ea cea mai bună metodă după câţiva ani.

Comentarii

comentarii