Acasă Actualitate Tot mai mulți timișoreni se plâng de furturi din autoturisme. Cum comentează...

Tot mai mulți timișoreni se plâng de furturi din autoturisme. Cum comentează primarul și ce spun autoritățile

567
DISTRIBUIȚI
Monitorizare trafic

Tot mai mulți timișoreni au început să se plângă, mai ales în ultimele două luni, de furturi din mașinile personale. Nu demult, polițiștii anunțau că a fost și prins un grup infracțional specializat în furturi din automobile. Totuși, spargerile par să continue, iar oamenii dau vina pe polițiști că nu își fac treaba. Despre acest subiect a fost întrebat și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în conferința de presă de marți, 8 decembrie.

„Am avut o discuție și cu directorul Poliției Locale și cu directorul Poliției naționale de aici, din municipiul Timișoara, și mi s-a spus că s-a prins acum un grup infracțional care era responsabil pentru aceste spargeri. Am discutat și cu Poliția Locală despre extinderea sistemului de camere din oraș. O să mă interesez dacă sunt bariere ca și cei din Poliția Națională să se folosească de aceste imagini în munca lor”, a răspuns Fritz.

Reprezentanții Poliției Locale ne-au spus că, într-adevăr, jafurile din mașini pot fi și sunt urmărite pe camerele de supraveghere instalate în oraș, dar este necesară implicarea polițiștilor de la I.P.J. Timiș, cei abilitați în cercetarea acestor fapte, pentru a putea fi prinși infractorii. „Noi am colaborat de fiecare dată cu ei. Sigur că au și ei acces la aceste imagini. De fiecare dată când ni le-au cerut, au și fost puse la dispoziția lor”, ne-a spus Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara. Tot aceasta ne-a mai spus că inclusiv Biroul de Management al Traficului din cadrul Primăriei Timișoara are camere de supraveghere de unde pot fi urmărite asemenea fapte.

Pe de altă parte, conform datelor centralizate de Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, publicate pentru primele 10 luni ale anului, număr furturilor a scăzut cu 20,79% față de anul precedent. Concret, în perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost făcute 3.361 de sesizări de furt, în timp ce în aceleași luni ale lui 2019 au fost făcute 4.243. Nu știm în ce măsură datele au fost influențate de pandemia de COVID-19, în general, sau de restricțiile din starea de urgență și starea de alertă, în special.

Purtătorul de cuvânt al I.P.J. Timiș ne-a spus furturile din autoturisme sunt avute în vedere de polițiști, fiind și prezentate publicului. Chiar luni, 7 decembrie, a fost transmis un comunicat de presă care arată că fenomenul este mai larg, fiind vorba despre doi bărbați care acționau în Lugoj și Reșița.

„Doi bărbați de 43 și 49 de ani, reţinuţi în cursul zilei de 04 decembrie a.c. de poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Lugoj pentru furt din mai multe autoturisme, au fost arestaţi preventiv în data de 05 decembrie a.c., pe o perioadă de 30 de zile. În fapt, la data de 06.11.2020 și 19.11.2020 cei doi bărbați au sustras mai multe bunuri din 4 autoturisme parcate pe raza municipiului Lugoj, iar la data de 04.12.2020  au comis 3 acte de furt pe raza municipiului Reșița, sustrăgând din 3 autoturisme,  un laptop, o boxă și suma de 1.300 de lei. Suma de bani și cele două bunuri fiind recuperate.

În urma activităților întreprinse de polițiștii lugojeni în colaborare cu polițiștii din Reșița, s-a reușit depistarea celor doi bărbați. Persoanele în cauză au fost reținute pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, iar în data de 05 decembrie a.c., magistrații au emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, fiind introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiş. Poliţiştii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a bănuiţilor și recuperarea în totalitate a prejudiciului”, transmiteau luni reprezentanții I.P.J. Timiș.

Nu de mult, în octombrie, au fost depistați și trei minori care au sustras obiecte și bani din mai multe mașini. Într-un caz, printre obiectele găsite de aceștia într-o mașină de taxi a și cheia de contact a altui autoturism. Următoarea zi, cei trei au fost depistați de polițiști, după ce au fost opriți de mai mulți taximetriști. Se presupune că aceeași tineri au spart câteva zeci de mașini, iar după câteva zile au fost prinși în Sibiu, conducând o altă mașină furată din Timișoara.

Comentarii

comentarii