Acasă Actualitate Tranzitul fiecărui camion va contribui la repararea drumurilor Timişoarei

Tranzitul fiecărui camion va contribui la repararea drumurilor Timişoarei

332
DISTRIBUIȚI
Începând de săptămâna viitoare, va putea fi achitată taxa de tranzit de 200 de lei pentru vehiculele de transport cu masa mai mare de 7,5 tone
 
Conform unei hotărâri de consiliu local adoptată anul trecut, de la 1 ianuarie 2010, în Timişoara, se plăteşte o taxă de tranzit în valoare de 200 de lei pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, în cazul persoanelor fizice sau juridice care nu au domiciliul/sediul în judeţul Timiş şi care traversează Municipiul Timişoara. Timişenii nu vor trebui să achite noua taxă, urmând să primească, de la Primăria Timişoara, tichete gratuite reprezentând taxa de tranzit, în cazul în care nu au datorii la bugetul local. Banii încasaţi din taxa de tranzit vor fi folosiţi exclusiv la repararea drumurilor Timişoarei.

 Taxa care în mod normal ar fi trebuit să se aplice de patru zile, a născut deja controverse, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) considerând-o aberantă şi cerând, printr-un comunicat, anularea ei. 
 
Plată la benzinării sau bariere la intrarea în oraş
 
“Taxa de tranzit se achită pentru fiecare vehicul cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone care tranzitează Municipiul Timişoara şi este valabilă numai în perioada marcată pe tichet. Tichetele reprezentând taxa de tranzit nu sunt transmisibile de la un vehicul la altul”, se arată în Hotărârea Consiliului Local 445/15.12.2009 privind procedura de administrare a taxei de tranzit. În referatul aceleiaşi hotărâri de consiliu se explică şi necesitatea introducerii acestei taxe: “Ţinând cont de condiţiile actuale de circulaţie în Municipiul Timişoara, de trama stradală limitată, de lipsa variantelor ocolitoare a municipiului, de necesitatea efectuării lucrărilor de reparaţii la arterele principale de tranzit a municipiului, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, precum şi pentru protejarea mediului înconjurător şi a locuitorilor s-a impus instituirea unei taxe de tranzit pentru vehicule destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone”. Noua taxă va putea fi plătită la o serie de benzinării din judeţ, cu care Primăria Timişoara va avea contracte de colaborare. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, de luni, 4 ianuarie, s-a început încheierea contractelor cu benzinăriile. Astfel, conform spuselor aceluiaşi Flavius Boncea, taxa va putea fi aplicată, probabil, de la începutul săptămânii viitoare. La intrările în oraş vor fi instalate indicatoare cu ,,Accesul interzis vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone". Amenzile pentru cei care nu achită taxa sunt de 2.500 de lei. În cazul în care această modalitate nu va da rezultatele scontate şi camionagii nu vor achita taxa la benzinării, se va trece la planul aprobat încă de anul trecut. La trei dintre intrările în oraş, pe Calea Aradului, Calea Şagului şi Calea Dorobanţilor (intrarea dinspre Lugoj), vor fi montate bariere, unde vor exista şi puncte de control, unde poliţişti comunitari vor verifica dacă taxa a fost sau nu achitată şi unde şoferii vor putea plăti 200 de lei în cazul în care nu au achitat deja taxa. La intrările în oraş unde vor fi montate bariere, o bandă va fi destinată exclusiv maşinilor mici, care nu trebuie verificate, pentru a nu fi afectată puternic fluiditatea traficului rutier.     
  
 

Comentarii

comentarii