Acasă Actualitate „Trebuie să învăţăm tânăra generaţie să oprească supraexploatarea naturii”

„Trebuie să învăţăm tânăra generaţie să oprească supraexploatarea naturii”

DISTRIBUIȚI

pozaInterviu cu dl. Gauri Shankar Gupta

 

– Internetul este sursa actuală cea mai rapidă de informare, dar cartea scrisă, tipărită,oferă, în continuare, cea mai temeinică pregătire în formarea intelectuală. Cum putem convinge tânăra generaţie pentru folosirea corectă a celor două surse esenţiale în calitatea pregătirii?
– Internetul a determinat, într-adevăr, schimbări revoluţionare în sfera accesului la informaţii. Astăzi, din confortul birourilor sau al caselor noastre putem accesa instantaneu întreaga lume, trecând toate graniţele fizice, lucru care, cu doar două decenii în urmă, era de neconceput. El este, deci, un instrument extrem de util aflat la dispoziţia noastră. Însă acest instrument nu este adecvat studiului aprofundat, preocupărilor intelectuale sau înţelegerii corecte a problemelor. Deoarece informaţiile disponibile pe internet au un caracter fragmentar şi superficial, ele nu pot înlocui cărţile, lucrările şi revistele publicate în urma unor cercetări, investigaţii şi analize profunde. Dacă internetul poate fi utilizat pentru a colecta informaţii despre surse, cărţile sunt indispensabile pentru dobândirea unor cunoştinţe aprofundate.
– Filosofia  este domeniul preferat al scrierilor dvs.?
– Nu consider că scrierile mele se încadrează în categoria filosofiei. Ele au o natură preponderent ştiinţifică, fiind bazate pe înţelepciunea antică şi gândirea spirituală. Spiritualitatea ne permite să trecem dincolo de ceea ce este evident şi să înţelegem puterea enormă a ceea ce eu numesc „existenţa imperceptibilă”, care nu poate fi cuprinsă de organele noastre de simţ – de auz, atingere, văz, gust şi miros. Simţurile noastre nu sunt suficient de puternice ca să perceapă existenţa subtilă şi imaterială din acest univers, care nu are nici un atribut aparte (miros, culoare, formă sau dimensiune). De exemplu, puterea enormă a aşa-numitului „spaţiu gol” nu poate fi înţeleasă de organele noastre de simţ. Până la această dată nici măcar nu există un consens asupra definiţiei acestei vaste entităţi infinite. Scrierile mele sunt concepute să ofere o explicaţie ştiinţifică a existenţei subtile şi imateriale şi a puterii acesteia. Astfel, scrierile mele au un caracter preponderent ştiinţific, pe baza cugetărilor spirituale şi a înţelepciunii milenare moştenite de la strămoşii noştri.
– Ce argumente aveţi în susţinerea ideii unei cauze absolute în crearea vieţii umane şi a armoniei din Univers?
– Observând creaţia din jurul nostru, ne dăm imediat seama că fără conştiinţă creaţia nu este posibilă. Furnica îşi construieşte muşuroiul datorită conştiinţei. Animalul dă naştere unui pui datorită conştiinţei. Omul creează case, avioane sau submarine datorită conştiinţei. Poate un om mort să creeze ceva? Dar o bucată de piatră? Conştiinţa este condiţia esenţială pentru orice act de creaţie. Prin urmare, nu este posibil ca acest vast univers, care constă din trilioane de sisteme şi subsisteme cu o funcţionare precisă şi matematică şi din milioane de forme de viaţă, inclusiv rasa umană, să fi luat fiinţă fără un Creator (conştiinţă universală). Creatorul este, deci, atât sursa cât şi cauza apariţiei vieţii umane, precum şi a celorlalte forme de viaţă. Acest Univers a fost creat într-un mod ştiinţific, fiind astfel armonios şi interconectat.
– Cum apreciaţi volumul dvs. tradus în limba română de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – România?
– Îi sunt profund recunoscător domnului Preşedinte, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, şi doamnei Rector, Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, pentru că au dispus traducerea şi publicarea acestei cărţi în limba română. De asemenea, le sunt recunoscător pentru minunata prefaţă la ediţia în limba română a cărţii. Daţi-mi voie să adresez, în acelaşi timp, sincere mulţumiri membrilor Departamentului de relaţii internaţionale al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”din Arad pentru sprijinul cordial acordat în traducerea şi publicarea cărţii, lucru care le va permite românilor să acceseze conţinutul acestei cărţi.
– În ce ţări a mai apărut această carte?
– Cartea a apărut până acum în limbile engleză, maghiară, cehă şi română. Sunt în lucru traduceri în limba hindusă şi Bhasha Indonesia. Aceste două ediţii vor apărea, probabil, la sfârşitul acestui an. Se au în vedere şi posibilităţi de traducere în limbile germană şi mandarină.
– Ce proiecte culturale și editoriale aveţi în prezent?
– În prezent scriu articole cu tema „Ştiinţă şi spiritualitate” şi „Dezvoltare şi mediu”. De asemenea, lucrez la o altă carte, cu subiecte similare celor tratate în acest volum. Sper să termin cea de-a doua carte până în 2015.
– Care sunt argumentele dvs. în favoarea optimismului, privind armonizarea dintre provocările Secolului XXI şi înţelepciunea antică?
– În discursurile pe care le-am susţinut la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, am rezumat provocările secolului XXI precum sărăcia şi malnutriţia, disproporţia uriaşă a distribuţiei veniturilor şi a avuţiei, condiţiile subumane din mahalalele urbane, bolile şi problemele de sănătate recente, tensiunile sociale şi terorismul. Am subliniat în mod deosebit că drumul pe care îl urmăm astăzi, bazat pe creşterea PIB-ului şi a consumului, ar periclita însăşi supravieţuirea rasei umane. Natura este mama noastră. Toate lucrurile de care avem nevoie ca să supravieţuim, începând de la aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi casa în care locuim, vin direct de la Mama Natură. Supraexploatarea naturii pentru consumul excesiv şi contaminarea la scară largă a aerului, apei şi solului ameninţă însăşi existenţa vieţii pe Planeta Pământ. Natura va supravieţui cu sau fără noi, dar rasa umană nu poate supravieţui fără Mama Natură.
A venit deci, vremea să ne întoarcem de la calea consumului excesiv. Înţelepciunea constă din traiul frugal. Trebuie să ne întoarcem la industriile de scară mică, bazate pe resursele locale, să oprim concentrarea avuţiei şi a veniturilor şi să reducem creşterea necontrolată a mahalalelor în ariile urbane. Consumul excesiv trebuie oprit pentru a reduce supraexploatarea naturii şi creşterea gradului de contaminare a aerului, apei şi solului, pentru a ne asigura că Pământul va fi locuibil pentru strănepoţii noştri. Dacă nu punem capăt lăcomiei noastre pentru consum, în următoarele decenii, Mama Natură ne va trimite înapoi în Epoca Pietrei. Am speranţa că omenirea va înţelege pericolele pe care le presupune creşterea constantă a PIB-ului şi a consumului.

– Vă rog în încheiere, să adresaţi un mesaj conducerii şi comunităţii academice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, România.
– Mesajul meu este simplu. Să învăţăm tânăra generaţie să oprească supraexploatarea naturii şi creşterea gradului de contaminare în împrejurimi. Lăcomia de consum trebuie să fie înlocuită de mulţumirea cu mai puţin. Trebuie să facem deosebirea dintre nevoie şi dorinţe. Nevoile umane trebuie satisfăcute, însă dorinţele sunt infinite şi nu pot fi niciodată îndeplinite pe deplin. Ele cresc în progresie geometrică. Fiecare dorinţă îndeplinită duce la apariţia multor altora, cauzând din ce în ce mai mult stres pentru individ. Fericirea stă în mulţumire şi nu în creşterea consumului.

Vasile Man

Comentarii

comentarii