Acasă Actualitate Trei cămine al UVT vor fi modernizate în cadrul unui proiect PNRR...

Trei cămine al UVT vor fi modernizate în cadrul unui proiect PNRR cu o valoare de 5,2 milioane euro

DISTRIBUIȚI

Proiectul de modernizare și eficientizare energetică a căminelor studențești ale UVT – C3, C15 și C17 – cu o valoare de 5,2 milioane euro, s-a calificat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul a fost depus sub titlul „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești ale Universității de Vest din Timișoara: C3, C15 și C17” și vizează modernizarea celor trei cămine studențești ale UVT, în vederea asigurării unei infrastructuri de calitate pentru participarea studenților la un proces educațional modern și incluziv. Primul obiectiv general al proiectului de modernizare și eficientizare energetică este modernizarea infrastructurii existente, locuri de cazare, prin reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% și creșterea cu 30% a economiilor de energie primară în cele trei cămine, contribuind la creșterea calității vieții generațiilor viitoare. Cel de-al doilea obiectiv, tot general, se referă la crearea unor spații moderne și a unor medii de învățare performante în căminele UVT, pentru a combate accesul limitat la educație al studenților, în special a celor proveniți din medii socio-economice defavorizate, iar cel de-al treilea obiectiv, de această dată formulat în termeni foarte concreți, se referă la modernizarea a 1200 de locuri de cazare în aceste cămine, dintre care 480 locuri de cazare (40%) pentru studenții proveniți din medii defavorizate, în cele trei cămine studențești, pentru asigurarea dimensiunii sociale și incluzive a învățământului superior.

 Valoarea investiției este de 26.326.900,85 lei, din care 23.623.880,00 lei finanțare nerambursabilă și 2.703.020,85 lei contribuția UVT.

Lucrările ce vor fi realizate implică renovarea energetică moderată, cu mai multe soluții tehnice, care vor fi definite in detaliu dupa finalizarea Proiectului Tehnic. Ele vor include reabilitarea energetică generală a anvelopei termice a clădirilor prin izolarea termică a pereţilor exteriori şi refacerea finisajelor, termoizolarea planseului peste ultimul nivel și a planșeului peste subsol, dar și schimbarea tâmplăriei exterioare din PVC cu tamplarie cu rama din AL cu rupere de punte termică, cu vitraj din geam termoizolant triplu, modernizarea instalațiilor prin înlocuirea conductelor de distribuție agent termic de încălzire și apă caldă de consum, înlocuirea corpurilor statice și a obiectelor sanitare (cu consum redus de apă) și, nu în ultimul rând, introducerea echipamentelor de producere energie din surse regenerabile (fotovoltaice).

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Trei dintre cele mai importante cămine studențești din campusul universitar timișorean, unde sunt cazați studenții UVT, vor fi modernizate și eficientizate energetic, prin calificarea proiectului pe care l-am depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Și prin aceste investiții, cu o valoare de peste 5,2 milioane euro, aducem la un nivel mult mai bun condițiile de locuire oferite studenților proveniți din țară sau din străinătate, consolidând infrastructura și capacitățile UVT, foarte importante pentru ansamblul calității vieții oferite noilor generații de studenți.”

 

Comentarii

comentarii