Acasă Cultura Trei genii ruseşti, la Filarmonica Banatul Timişoara

Trei genii ruseşti, la Filarmonica Banatul Timişoara

DISTRIBUIȚI

Al treilea concert simfonic al noii stagiuni al Filarmonicii Banatul Timişoara îl are ca dirijor invitat pe maestrul Horia Andreescu, care a propus un program cu trei compoziţii ale unor creatori ruşi.  

Mircea Tătaru, concertmaestrul Filarmonicii Banatul, a spus că se va putea asculta Uvertura 1812, de P.I. Ceaikovski, Concertul pentru vioară şi orchestră nr.1 în la minor op.77 de Șostakovici şi Dansurile simfonice op.45 de Serghei Rahmaninov.
„Uvertura 1812, scrisă de Ceaikovski cu prilejul sfinţirii Catedralei din Moscova, descrie victoria armatei ruse asupra armatelor lui Napoleaon. Ca într-un scenariu de film se poate imagina cum la început, într-o atmosferă de imn liturgic, este invocat ajutorul divin pentru eliberarea de sub ocupaţia franceză care invadase Moscova în septembrie 1812. Se aude imnul francez — Marseilleza — o licenţă artistică, deoarece abia în 1870 cântecul a devenit imn al Franţei. La fel, imnul ţarist pe care-l auzim la sfârşitul lucrării, care a fost adoptat doar în 1833. Urmează bătălia, unde auzim frânturi din acest imn şi, de asemenea, părţi din fanfara trupelor călare ale ţarului. La sfârşit se aud salve de puşcă şi lovituri de tunuri care marchează victoria şi izgonirea armatelor franceze. După pauză melomanii vor asculta ultima compoziţie a lui Serghei Rahmaninov, „Dansuri simfonice” op. 45, lucrare audiată de timişoreni în premieră în 2004.”, a explicat Tătaru.

Comentarii

comentarii