Acasă Administraţie Trei mari proiecte ale Timişoarei, cu bani din bugetul local

Trei mari proiecte ale Timişoarei, cu bani din bugetul local

DISTRIBUIȚI

pasaj jiul trafic aglomeratie

Robu, despre şansele ca Pasajul Jiul să fie lărgit în 2014

Zilnic, pe intersecţia între Strada Circumvalaţiunii şi Bulevardul Republicii, pe sub Pasajul Jiul, se formează cozi imense. Lărgirea Pasajului Jiul ar fi soluţia care ar descongestiona traficul. Deşi se vorbea despre începerea lucrărilor în primăvara acestui an, procedurile au fost amânate. Până când… explică primarul Nicolae Robu.

 

Edilul susţine că în circa o lună vor fi gata proiectele, urmând ca imediat după să se întocmească şi caietele de sarcini pentru licitaţie.

„Prima lucrare pe care o abordăm este aceasta este Pasajul Jiul. O lansăm pe venituri proprii. E vorba, probabil, despre câteva milioane de euro. Bugetul Primăriei Timişoara trebuie să suporte lucruri esenţiale, precum un pod peste Bega, Pasajul Jiul, Pasajul Piaţa Victoriei. Acestea sunt toate lucruri esenţiale. Noi avem circa 100 de milioane de euro ca venituri proprii şi trebuie să putem aloca câteva zeci de milioane din veniturile proprii şi pentru astfel de lucrări. De ce spun că trebuie să recurgem la bugetul nostru? La noi, la bani europeni pe programul 2014-2020 nu se poate ajunge mai devreme de primăvara lui 2016, cel mai devreme toamna lui 2015. Dacă noi ne-am apuca de Pasajul Jiul abia în 2016, înseamnă că abia prin 2017, 2018 l-am avea realizat. Nu cred că Timişoara trebuie să aştepte până atunci”, a declarat Robu.

Conform declaraţiilor primaului, dacă licitaţia se încheie cu succes, lucrările încep anul acesta. Când se va încheia licitaţia, se vor prevedea bani din bugetul local, prin rectificări corespunzătoare.

Pasajul subteran din Piaţa Victoriei, după închiderea şantierului din centrul istoric

După Pasajul Jiul şi un pod nou peste Bega, al treile proiect major care va fi realizat cu bani de la bugetul local este pasajul subteran din Piaţa Victoriei. Robu a anunţat că lucrările vor începe anul viitor, după finalizarea reabilitării centrului istoric.

„La anul, se termină amenajarea centrului istoric, cu toată zona pietonală. În primăvară se va termina, cel târziu în vară. Vom avea schimbări radicale pe care le simţim de acum. Nu vom mai pătrunde maşinile pe toată acea reţea de 10 străzi şi 4 pieţe. Chiar vom mai extinde probabil zona pietonală şi pe anumite porţiuni care nici nu sunt în acest proiect în momentul de faţă. ne preocupă lucrul acesta ca să dăm o imagine de ansamblu aşa cum se cuvine întregii zone. Şi atunci este obligatoriu să găsim soluţii pentru fluidizarea traficului. Va fi cumplit de greu şi este şi la ora actuală să treci de la est la vest, de la nord la sud. Soluţia cea mai importantă în zona centrală este închiderea inelului 1. El nu se poate închide decât prin subpasajul din faţa Operei”, a explicat primarul.

Lucrările din Piaţa Victoriei ar urma să se realizeze mai uşor decât cele de la Michelangelo, din două motive: 1. Există deja un pasaj subteran pietonal şi nu mai trebuie săpat decât cel mult un metru faţă de nivelul actuaş. 2. În zonă nu există intersecţii de magistrale de utilităţi, cum se întâmplă la Michelangelo.

Comentarii

comentarii