Acasă Actualitate Trei operaţii în premieră, la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara

Trei operaţii în premieră, la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara

DISTRIBUIȚI

La invitaţia prof. univ. dr. Mihai Ionac (foto), şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Nr. 1 Judeţean de Urgenţă Timişoara (SCJUT) şi a conf. univ. dr. Lucian P. Jiga, coordonator Compartiment Microchirurgie Vasculară, va sosi la Timişoara o delegaţie de chirurgi ortopezi din cadrul Clincii de Chirurgie Reconstructivă a Spitalului Universitar KAT din Atena, Grecia, în perioada 10 –13 august.

Echipa de medici greci va fi alcătuită din prof. univ. dr. Iannis Ignatiadis, prof. univ. dr. Vasileios Polyzois, dr. Spyridon Vasilas şi va efectua trei operaţii în premieră naţională la trei pacienţi ai Clincii de Chirugie Vasculară –SCJUT. Aceştia în urma unor accidente şi-au pierdut definitiv diferite porţiuni ale oaselor de la nivelul membrelor inferioare, de aceea ei sunt actualmente dependenţi de scaunul cu rotile şi nu pot utiliza deloc membrul inferior. “Imediat după accident, în prima fază, ţesuturile moi distruse au fost reconstruite cu ajutorul metodelor microchirurgicale de către echipa de chirurgi plasticieni a Clincii de Chirurgie Vasculară a SCJU Timişoara, iar segmentele de os restante au fost stabilizate de echipa de ortopezi a Clincii I Ortopedie tot din cadrul SCJU Timişoara, unde şeful clinicii este prof. univ. dr. Horia Vermeşan. Acest abord terapeutic complex, interdisciplinar este realizat de rutină în cadrul Centrului Universitar Timişoara şi este posibil datorită colaborării de lungă durată şi a eforturilor susţinute permanente ale colectivelor Clincii de Chirurgie Vasculară şi a Clincii I Ortopedie a SCJU Timişoara”, a declarat prof. Ionac.

Operaţiile care vor fi efectuate de medicii greci reprezintă a doua fază şi sunt menite să reconstruiască în aproximativ un an osul care lipseşte în urma accidentului, prin “alungirea” treptată a acestuia şi astfel să redea acestor bolnavi posibilitatea de a merge din nou. Tehnica utilizată pentru a obţine “alungirea controlată a osului” constă în montarea unor sisteme ortopedice performante cunoscute sub denumirea de “sisteme de distracţie osoasă tip Ilizarov”. Ehipa de medici greci condusă de prof. Ignantiadis a fost de acord să doneze integral sistemele Ilizarov pentru toţi cei trei pacienţi. Costul de achiziţie a unui astfel de sistem este de aproximativ 20.000 euro pentru un pacient.

Comentarii

comentarii