Acasă Editorial Trei prim-miniștri pe centură… la Timișoara: onoare sau sfidare?

Trei prim-miniștri pe centură… la Timișoara: onoare sau sfidare?

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Semiplamflet

După ce m-am mirat și oripilat în precedentul articol cu privire la un afiș electoral în care doi lideri pesediști locali și naționali ne dădeau de înțeles că ei și numai ei aduc banii de la București pentru terminarea Centurii de Sud a Timișoarei, iată că vineri, 22 martie, vorbele din posterul electronic se transformă în fapte electorale cu asupra de măsură!

Centura în lucru a Timișoarei a ”beneficiat” de o ”vizită de lucru” ce n-a mai văzut orașul Revoluției vreodată, nici pe vremea lui Ceaușescu, dar atunci, de ce să nu recunoaștem, nu se făceau centuri ci doar fabrici și uzine… Doi foști prim-miniștri și actualul prim-ministru al României, adică liderii PSDL, noul partid pentru liniștea noastră – apud Ion Iliescu, că acum îi zice stabilitate – s-au pozat și au declarat, pe centura aflată de prea mult timp în lucru, fiecare în stilul său, ce bine o să fie când n-o să mai fie rău în privința drumurilor românești. Voi cita în continuare fragmente din spusele lor, preluate din mai multe site-uri de presă locale.

Spre deosebire de reprezentanții Comisiei Europene, veniți la București în 20 martie 2024, total nemulțumiți de modul în care guvernul României nu este în stare să absoarbă fondurile destinate țării noastre prin PNRR, inclusiv pentru rețeaua de transporturi, ai noștri prim-miniștri de pe centură debordează, ca întotdeauna dar mai ales înaintea alegerilor, de vești bune.

Astfel, domnul Sorin Grindeanu, celebrul prim-ministru al ordonanței nopții care a scos România în stradă, actualmente ministru al transporturilor, e mulțumit de stadiul lucrărilor pe Centura Sud a Timișoarei. ”…Ne aflăm la 71%”…după ”acea reziliere pe care am făcut-o în decembrie”. Evident că doar graba exprimării l-a făcut să nu spună că este vorba de decembrie 2022 și că lucrările la momentul ”acea reziliere” se aflau la 59%… Ce mai contează, rezilierea ”a avut o finalitate bună”- păi cum nu, dacă s-a progresat 12% – iar ”la final de iulie-august trebuie să terminăm centura sud”. Iată că nu mai e iulie ca în alte declarații, apare și august pe lângă ”trebuie”, uite că îmi vine să zic ”trebie”, cei vechi știu care prim-tovăraș se exprima așa…

Domnul Nicolae Ciucă, cel mai bonom prim-ministru din istoria recentă a țării, în binecunoscutu-i stil oratoric – plin de ”îîî”-uri și ”ăăă”-uri – a cuvântat banalități laudative. Investitorii au ”apetit”, autoritățile locale au ”oportunități” toate generate de „parcursul nostru către vest și UE”. Just!

De Est ne-a amintit actualul prim-ministru, domnul Marcel Ciolacu. Cel mai mieros politician al țării, cu vorbirea-i rară, apăsată și la două, trei cuvinte de virgule împăstată, a constatat că ”există un decalaj de investiții între zona Oradea-zona Timișoara și zona Moldovei, vrem să aducem o echilibrare a regiunilor ca acest decalaj să fie acoperit cât mai repede”. Uite adevăratul conducător al țării, cu o zicere care acoperă întreaga Românie! În gândirea-i vizionară s-a referit și la Vest, de ce să nu recunoaștem: ”Se vede determinarea constructorului român de a finaliza mai repede proiectul, sper că cât (sic!) mai curând să finalizeze licitația pentru Centura Vest”. Probabil că atunci, ho, ho când va fi să fie asta – dacă ne gândim la evoluția de până acum a centurilor Timișoarei – va fi invitat și prim-ministrul pe viață al Ungariei, domnul Orban Victor. Nu știu de către cine, pentru că la noi în această primă funcție permutările sunt dese, evident spre binele țării.

Căci, iată, tot de pe centură a vorbit și cel mai recent timișorean ajuns în vârful politicii mari, domnul Alfred Simonis. A avut, de ce să nu recunoaștem, discursul cel mai hotărât, cel mai mai ”patriotic locale”. Ajuns de mai bine de trei ani acolo unde se mulge vaca românească, la București (vorba lui Nae Ionescu), iată ce declară pe centura Timișoarei: ”Mă bucur că, după 30 și ceva de ani, Timișoara atrage investiții foarte importante. Fie că vorbim de Centură, de drumul spre Moravița, de Institutul Oncologic, de Stadion, de Gara de Nord, de investiția de la aeroport, este pentru prima dată după Revoluție când miliarde de euro reușesc să ajungă în județul Timiș din fonduri guvernamentale și europene”. Dar noi, timișorenii, cât ne bucurăm! Și de (i)logica gramaticălă nu ne deranjăm! Mulțumim și ”la mai mare”, prim-ministru să ajungă îi urăm! Evoluțiile profesionale, școlare, universitare, să nu mai spun politice, ale domnilor Ciolacu și Simonis îmi par asemănătoare. Poate doar certificatul de revoluționar îi lipsește domnului Simonis; cred că era prea tânăr la Revoluție, dar, cine știe ce va hotărî istoria națională dacă domnul Simonis ajunge prim-ministru…

Revin la cei doi înalți reprezentanți ai Comisiei Europene care, potrivit site-ului Europa Liberă din 20 martie 2024, fac apel la Cabinetul Marcel Ciolacu să urgenteze reformele!!! România ar putea pierde până la 7 miliarde de euro din cauza întârzierii cu care face cererile de plată pentru sumele pe care le mai poate cere Comisiei Europene prin PNRR, în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro. „Mesajul meu este unul de urgență. Știm că este dificil, pentru că sunt alegeri în 2024”, mai că nu a strigat doamna Celine Gauer, directorul general al task-force-ului pentru Redresare și Reziliență de la Secretariatul General al Comisiei Europene. Declan Costello, directorul general adjunct al Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare de la Comisia Europeană a declarat, la rândul lui: „Suntem foarte îngrijorați în privința situației fiscale din România. Ce vedem este o direcție greșită, iar execuția bugetară pentru prima parte a anului 2024 este slabă. Deficitul fiscal nu este sustenabil și prezintă un risc important pentru România. Mă aștept ca deficitul să ajungă la aproape 7% din PIB în acest an”.

Optimism debordant pe centura neterminată a Timișoarei, mare îngrijorare la Bruxelles, transmisă direct la București, în privința modului în care guvernul actual al României își face treaba pentru a primi miliarde de euro. Două ”vizite de lucru”, una dedicată, profesionistă, la București, din partea Comisiei Europene, alta electorală, trombonistă, la Timișoara, din partea Guvernului României.

Vizita pe centura în lucru a Timișoarei, redusă, să nu uităm (!!!), de la patru la două benzi de trafic – halal viziune europeană – pare mai degrabă o sfidare la adresa populației alegătoare. Mă rog, poate mulți o privesc ca pe o mare onoare, căci e vorba de o confirmare la o viitoare realizare…Oricum am privi-o, îmi pare edificatoare!

 P.S. Despre intrigile, trădările și împreunările electorale locale, de pe centură și în afara ei, ce par a avea directă legătură cu ”vizita de lucru”, las pe alții să scrie, să chibițeze, mai doritori și mai cunoscători….

Comentarii

comentarii