Acasă Actualitate Trei primari din vestul țării, dați pe mâna procurorilor de ANI

Trei primari din vestul țării, dați pe mâna procurorilor de ANI

DISTRIBUIȚI

judecata 01334500

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunțat un nou lot de primari și funcționari publici care au probleme cu integritatea. Dintre cele 18 persoane acuzate de incompatibilitate sau de conflict de interese, 13 sunt aleși locali, iar 4 dintre aceștia au fost dați deja pe mâna procurorilor.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 18 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010.

Printre aceste se numără și 3 primarul din zona de vest a țării:

 

PURGE IOAN, Primar al Com. Gepiu, Jud. Bihor

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ŞI SESIZARE PARCHET

 

În calitate de primar, a semnat două certificate de urbanism şi o serie de documente necesare pentru înfiinţarea unei agropensiuni de către fiul său, generându-se astfel, un folos material pentru fiul persoanei evaluate. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 76, alin (1) din Legea nr. 161/2003 şi art. 228, alin (1), lit a) din O.U.G. nr. 57/03.07.2019. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către PURGE IOAN a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de primar, a semnat mai multe acte în beneficiul direct al fiului său, în vederea înfiinţării de către acesta a unei agropensiuni.

 

TÎRZIU LAURENŢIU-IONEL, Primar al Com. Belint, Jud.Timiş

INCOMPATIBILITATE

 

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 octombrie 2020 – 26 aprilie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriului P.F.A., obţinând venituri din activităţi agricole şi subvenţii de la APIA Timiş. Astfel, TÎRZIU LAURENŢIU-IONEL a încălcat prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr.161/2003.

 

TURCIN IOAN, Primar al Com. Păuliş, Jud. Arad şi fost viceprimar

SESIZARE PARCHET

 

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către TURCIN IOAN a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de primar, a îndeplinit acte prin care a obţinut foloase patrimoniale pentru sine, fiind beneficiarul direct al tuturor actelor emise.

 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

 

 

Comentarii

comentarii