Acasă Actualitate „Trei sferturi dintre banii negri din Sănătate sunt în spitale?”

„Trei sferturi dintre banii negri din Sănătate sunt în spitale?”

DISTRIBUIȚI

“Relaţia pacient, medic, farmacie, casă de asigurări să fie informatizată, să se vadă exact unde se consumă şi de ce se consumă. Atâtea influenţe negative sunt. E o derivă totală”, a subliniat Handrea Dafin (foto), patronul Farmaciei “Sf. Maria” Timişoara.
Criza economică va lovi puternic încă  o dată sistemul de sănătate din judeţul Timiş şi din întreaga ţară, prin reducerea a sute de posturi din mai multe instituţii subordnate Ministerului Sănătăţii (MS), începând cu 1 octombrie. Deşi Sindicatul Sanitas Timiş nu este de acord, documentele arată că la nivel naţional vor fi anulate 627 de posturi. Conform ultimelor analize, procentul de scădere economică a sărit la 8%, ceea ce a determinat reducerea cu 20% a cheltuielilor bugetare. Prin urmare, se vor opera reduceri de posturi cuprinse între 10% şi 24%, după caz. Cele mai mari reduceri se vor face în cadrul direcţiilor de sănătate publică (304 posturi) şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (151 posturi), restul vizând Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar (37 posturi), Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (29 posturi), Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale (22), Institutele de Sănătate Publică (50), Centrul de Sănătate Mintală (5).

Niciun medic nu va fi dat afară

Măsurile legislative şi organizatorice vizează numai reorganizarea aparatului administrativ, fără a afecta activitatea unităţilor sanitare publice. De asemenea, schimbările preconizate nu vor afecta eficacitatea organizaţională a instituţiilor. Trebuie să amintim că restructurarea nu vizează reducerea numărului de cadre din sistem. Prin urmare, niciun medic din spitale nu va fi dat afară. Criza economică loveşte greu şi asupra farmaciilor din judeţul Timiş. “Am trecut puţin de jumătatea anului şi deja trei sferturi dintre fondurile casei de asigurări de sănătate s-au terminat. Noi nu o să mai avem bani să plătim depozitele, de aceea va fi mărit termenul de plată de la 90 la 120 de zile. Problema este că atunci când ai depăşit termenul îţi blochează aprovizionarea. Noul sistem de factoring ce va fi introdus e bun. Bolnavul va avea de câştigat, fiindcă el va putea să primească în continuare medicamentele necesare. Reforma din sănătate trebuie să rezolve în primul rând colectarea banilor, dar şi chestiunea spitalelor. Trei sferturi dintre banii negri din Sănătate sunt în spitale, de aceea este nevoie de eficientizarea managementului spitalelor”, a declarat Dafin Handrea. Implementarea noului mecanism financiar de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia să le poată sconta în sistemul bancar se va face de acum încolo şi, se pare că unii farmacişti din Timişoara îl accceptă. Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora.

Decalarea plăţilor farmaciilor

Concomitent, Ministerul Sănătăţii are în vedere decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile în cazul farmaciilor şi la 90 de zile în cazul programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale. Deşi foarte utilizat în domeniul privat, sistemul de factoring ar urma să fie utilizat pentru prima oară în domeniul public, dacă va fi acceptat de Ministerul de Finanţe şi de către actorii din sistem. Implementarea sistemului de factoring va fi garantată la instituţiile bancare, prin Fondul de Rezervă al Casei Naţionale de Sănătate. Deocamdată, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamante a fost de acord că astfel de variante, care pot soluţiona situaţia plăţilor din sistem, chiar şi pentru un termen scurt. “Relaţia pacient, medic, farmacie, casă de asigurări să fie informatizată, să se vadă exact unde se consumă şi de ce se consumă. Atâtea influenţe negative sunt. E o derivă totală. Sănătatea merge prost, iar mediciii sunt prost plătiţi, spitalele nu au medicamente, iar bolnavii sunt obligaţi să le cumpere, deşi sunt asiguraţi”, a subliniat Handrea.

Comentarii

comentarii