Acasă Actualitate Trend de primăvară la 112: anunțuri de incendii de vegetație!

Trend de primăvară la 112: anunțuri de incendii de vegetație!

DISTRIBUIȚI

În Caraș-Severin inconștiența piromanilor, care cred că-și curăță pășunile prin foc a dus deja la pagube de zeci de mii de lei, victime în rândul animalelor dar și al oamenilor
În ultimele zile, serviciul unic de urgență – 112 – a fost asaltat de telefoane care anunțau în diferite zone ale județului incendii de vegetație întinse pe mari suprafețe, focul punând în pericol nu numai suprafețele împădurite, ci și gospodăriile oamenilor. În urma prostului obicei de a-şi curăţa grădinile şi păşunile de vegetaţie uscată, oamenii dau foc la iarba uscată pentru a curăţa resturile, o metodă deloc sigură, incendiile extinzându-se şi la locuinţe, provocând pagube însemnate. În numai două zile, între 23 și 25 martie, au fost sesizate nu mai puţin de 78 de incendii de vegetaţie pe raza întregului judeţ. Dar, cu siguranță, nu au fost numai acestea, pentru că și alte focuri, de mai mică anvergură, dar care se puteau și ele extinde, au fost observate în diverse zone numai că cei care le-au văzut nu au mai anunțat 112.
Un singur cioban din Brebu a dat foc la vegetație, așa cum au putut constata lucrătorii Secţiei de Poliţie Rurală Reşiţa, incendiu care s-a extins şi a distrus nu mai puțin de două hectare de teren cu puieţi de diferite specii, prejudiciul creat riricându-se la aproximativ 10.000 de lei. Acelaşi bărbat a produs un alt incendiu care s-a extins la o stână şi a distrus două căpiţe de fân în valoare de aproximativ 2.000 de lei.
Acum, ciobanul piroman este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă, faptă prevăzută de Codul Penal şi pedepsită cu închisoare de la o lună la doi ani, sau cu amendă.
Pe raza localităţii Vărădia, în spatele unui imobil, persoane necunoscute au dat foc la vegetaţie, iar incendiul s-a extins la un saivan unde a ucis trei oi şi cinci miei, prejudiciul estimându-se la 3.000 de lei. În Poiana Mărului, un incendiu pus tot de persoane necunoscute, a distrus două căpiţe de fân şi gardul împrejmuitor al grădinilor din apropiere. Şi în aceste cazuri au fost întocmite dosare penale, cercetările fiind continuate pentru identificarea autorilor.
În incendiile provocate în data de 21 martie au fost distruse, parţial sau total, un număr șase sălaşe, iar pentru a stinge un incendiu din zona staţiilor CFR Mehadia Nouă şi Mehadia Veche, a fost nevoie să se oprească circulaţia trenurilor pentru aproximativ două ore. Mai mult, reamintim că luni după-amiaza un cetățean de 78 de ani din satul Stăncilova, comuna Șopotu Nou, a murit în timp ce încerca să stingă focul ce-i amenința locuința, lovit de un copac în flăcări.
Polițiștii atrag atenția că, potrivit legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, poliţiştii pot aplica sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei tuturor celor care aprind focul în fondul forestier naţional, în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii. Refuzul persoanelor care desfăşoară activităţi în fondul forestier naţional sau în vegetaţia forestieră din afara acestuia de a participa, la solicitarea personalului silvic, la acţiunile de stingere a incendiilor poate fi sancţionat cu amendă de la 600 la 1.000 de lei. De asemenea, Codul silvic prevede că distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare prin incendiere a pãdurilor, a perdelelor forestiere de protecţie, a vegetaţiei forestiere din terenurile degradate ameliorate prin împãduriri, a jnepenişurilor şi a vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional, de cãtre proprietari, deţinãtori, administratori sau de orice altã persoanã, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendã. Dacã fapta a avut ca urmare producerea unui dezastru, se pedepseşte cu detenţie pe viaţã sau cu închisoare de la 15 ani la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Autoritățile oferă și o serie de sfaturi privind arderea vegetației uscate, care e preferabil să se producă în lipsa vântului. Resturile vegetale trebuie colectate în grămezi, pentru ca focul să poată fi controlat. Lângă fiecare grămasă ar trebui curățată vegetația pe o rază de cinci metri și să se evite arderea rețelelor de comunicații sau apropierea de diverse conducte. Arderile trebuie făcute numai pe timp de zi, iar locurile cu potențial pericol de explozie trebuie evitate cu orice preț.
Din păcate, însă, astfel de sfaturi nu prea au destinatari, dovadă fiind cele întâmplate în aceste zile.

Comentarii

comentarii