Acasă Eveniment Trimiterea bugetarilor în concediu neplătit nu-i încântă pe aleşii timişeni

Trimiterea bugetarilor în concediu neplătit nu-i încântă pe aleşii timişeni

DISTRIBUIȚI

În aceste zile, când cureaua se strânge din ce în ce mai tare, Guvernul Boc a avansat o soluţie pentru a mai face unele economii la buget: angajaţii din sistemul de stat să primească un concediu de zece zile, fără plată. O reglementare care, clar, nu convine angajaţilor, mai ales în aceste momente de criză. Un concediu fără plată e ca şi cum ai sta acasă şi te-ai hrăni cu… răbdări prăjite, aşteptând să te întorci cât mai repede la muncă, pentru a vedea că ai bani pe card şi pâine pe masă. Cum se va lua acest concediu fără plată? Prin rotaţie. Pleacă unii, vin alţii, în aşa fel ca toţi să beneficieze de… concediul fără plată. Dureros, dar… deocamdată, măsura e la stadiul de idee.

La Instituţia Prefectului mai e nevoie de oameni

“Este o măsură luată în condiţii de criză. Fiind o perioadă de criză, s-a luat o astfel de măsură”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. “Sunt instituţii publice ai căror angajaţi depăşesc câteva sute şi, în această perioadă, nu au activitate. Sunt convins că nici la Instituţia Prefectului şi nici la Consiliul Judeţean Timiş nu se va aplica această măsură, pentru că suntem în deficit de personal. Eu, la prefectură, aş avea nevoie de încă 10-12 oameni”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală. Instituţia Prefectului are, de ceva timp, deficit de personal, atât la departamentul de fond funciar, cât şi la cel juridic. Hotărârile consiliilor locale de pe cuprinsul judeţului Timiş trebuie analizate de către prefectură, iar când sunt puţini oameni, munca devine mai grea şi nu ar avea nevoie de… concediu fără plată.

„Cred că e doar o glumă electorală”

Primăria Timişoara este o altă instituţie la care personalul este insuficient. Mai multe direcţii din instituţie se confruntă cu deficitul de personal, iar angajările sunt, după cum se ştie, blocate. Pe acest fond, chiar dacă se încearcă reducerea cheltuielilor de peste tot de unde este posibil, eventuale disponibilizări sau trimiteri forţate în concediu nu par a fi indicate. „Există o autonomie locală. Primăriile depind de consiliile locale, care stabilesc organigrama. Nu se poate impune de la nivel central lucrul acesta. Măsurile sunt, clar, populiste. Dacă ne gândim că guvernul a înfiinţat nişte ministere recent, după ce a intrat la guvernare, iar acum vine şi spune că trebuie redus personalul şi se face chestiunea aceasta cu mare paradă populistă, vedem să sunt chestiuni absolut neserioase. Toată lumea încearcă să reducă cheltuielile şi toţi o facem. Faptul că lunar facem rectificare bugetară este o dovadă în sensul acesta şi cred că toată lumea face chestiunea asta. Nu e nevoie să vină cineva din afară să ne spună că trebuie să reducem cheltuielile. Cred că e doar o glumă electorală”, spune viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, deranjat şi de varianta lansată de preşedinte, ca 20% din bugetari să fie disponibilizaţi..

Comentarii

comentarii