Acasă Actualitate Tristețea Begăi, copleșită de gunoaie…!!

Tristețea Begăi, copleșită de gunoaie…!!

250
DISTRIBUIȚI

Conform noii legi din 2019, amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public sunt între 3.000 și 6.000 de lei, cu dispunerea ridicării acestora, dar se pare că tot nu îi sperie pe nesimțiții din Timișoara certați cu bunul simț și cu normele de convețuire socială.

Pentru unii dintre aceștia se pare că străzile, spațiile verzi și trotuarele nu le mai ajung și preferă să arunce mizeriile pe malul Begăi și chiar în apă, poluând grav minunata ”Senă” a Timișoarei, creându-i o imagine tristă și respingătoare.

Din păcate, în această perioadă, oribile mizerii adunate de valuri pe cele două maluri ale râului sunt acoperite parțial de vegetație, dar rânjetul respingător al gunoaielor încă străbate din stufăriș îndepărtându-l pe cetățeanul civilizat dornic de a se plimba și a adimira frumusețea peisajului.

Astfel, pe lângă gunoaiele clasice omul mai poate ”admira” plutind pe apă prin stufăriș nelipsitele pet-uri de toate mărimile, doze de bere și de suc, ambalaje de plastic și de carton de toate felurile și de toate culorile. Adevărată imagine hidoasă a mizeriei va ieși la iveală la toamnă și în timpul iernii când vegetația verde va dispărea….!

Primăria Timişoara are un plan de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public, dar în apă, se pare că nu s-a gândit nimeni. Doar avem trista și frumoasa Bega care străbate orașul!!

Iată unele măsuri prevăzute:

1) instalarea de camere video pe domeniul public pentru a identifica persoanele care abandonează deșeuri pe domeniul public.

2)intensificarea controalelor realizate de Poliția Locală Timișoara pentru a identifica și sancționa persoanele care abandonează deșeuri pe domeniul public.

3) amplasarea de panouri de informare privind interzicerea abandonării deșeurilor pe domeniul public.

4) amenajarea spațiului verde unde au existat deșeuri abandonate pe domeniul public, prin plantarea de arbori și gazonare.

5) realizarea și desfășurarea unor campanii de informare, în colaborare cu ADID Timiș, privind modul de gestiune al deșeurilor.

În prezent, pe raza Municipiului Timișoara nesimiții abandonează pe domeniul public cantități însemnate de deșeuri vegetale, deșeuri rezultate din construcții și deșeuri voluminoase, cu predilecție de uz casnic. De pe aceste locații au fost ridicate cu operatorul serviciului de salubrizare peste 5.000 de tone deșeuri, numai în cursul anului 2019.

Iată unde pot fi duse gunoaiele gratis în Timișoara:

Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Moșniței, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

Polițiștii locali susțin că acționează zilnic în teren pentru depistarea celor care nu respect legislația în domeniu pentru a contribui astfel la menținerea unui oraș curat și civilizat.

Conform Legii 211/2011 modificată prin Legea 188/2019, sancțiunile pentru cei care abandonează deșeuri pe domeniul public sunt între 3.000 și 6.000 de lei, cu dispunerea ridicării acestora, iar în cazul în care contravenientul nu respectă măsura complementară de a igieniza locația în termenul stabilit și de a preda deșeurile către un operator specializat, acesta poate fi sancționat cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Poliția Locala Timișoara reamintește faptul că, în ciuda eforturilor de prevenire a abandonului de deșeuri pe domeniul public, încă se aruncă deșeuri la colț de stradă.

Noi adăugăm că se aruncă și în apă, adică în Bega multe deșeuri…!!

Comentarii

comentarii