Acasă Actualitate Tudor Bompa, Doctor Honoris Causa al Universităţíi Politehnica Timişoara

Tudor Bompa, Doctor Honoris Causa al Universităţíi Politehnica Timişoara

DISTRIBUIȚI

În cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 97 de ani de existenţă a Universităţii Politehnica Timişoara, joi, 9 noiembrie, ora 16:00,  în Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, Piaţa Victoriei nr. 2, va avea loc ceremonia de decernare a titlului onorific Doctor Honoris Causa domnului prof.univ.dr. Tudor Bompa, de la Universitatea York din Toronto, Canada.

Titlul de Doctor Honoris Causa este cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Senatul Universităţii, ca o recunoaştere a meritelor şi ca expresie a ataşamentului laureatului faţă de oraşul în care a fost tânăr cadru didactic, la Institutul Politehnic Timişoara, în anii ’60. Prof.univ.dr. Tudor Bompa este unul dintre specialiştii de top la nivel mondial, care a revoluţionat metodele de antrenament ale sportivilor din lumea întreagă.

Sistemul şi metodele de antrenament ale distinsului specialist sunt dovedite de performanţele „campionilor lui Bompa”, care au câştigat: 11 medalii (4 de aur, 2 de argint și 5 de bronz) la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale; 3 medalii (2 de aur) la Jocurile Pan Americane; 22 de medalii la Campionate Naționale (în Canada și România).

Două rezultate de excepţie au încununat preocupările permanente, neîntrerupte, în perfecţionarea şi aplicarea metodelor sale, în scopul obţinerii performanţei la cel mai înalt nivel :  Mihaela Peneș, junioara româncă, aruncătoare de suliță, campioană olimpică la Tokyo, în anul 1964. Tudor Bompa s-a ocupat de pregătirea fizică a junioarei Mihaela Peneș timp de un an și jumătate, în anii 1963-1964. Astfel, necunoscuta de 17 ani, pe care nimeni nu o lua în seamă, venită din calificări cu un rezultat de 51 m, a ajuns campioană olimpică la Tokyo, cu aruncarea, din prima încercare, de 60,54 metri.  A fost bomba Olimpiadei, „minunea de la Tokyo”, care a şocat lumea.

Ben Johnson, sprinterul canadian, campion olimpic la Olimpiada de la Seul din anul 1988, la 100 metri. Revoluționând metodele de antrenament, cel mai cunoscut „produs” al lui Tudor Bompa este sprinterul canadian Ben Johnson. În anul 1988, la Olimpiada de la Seul, în „cursa secolului”, în competiție cu sprinterul american Carl Lewis, a trecut primul linia de sosire la proba de 100 m plat, cu un nou record mondial, 9,79 secunde. Acesta a fost punctul culminant al confruntării dintre cei doi titani mondiali ai probei de viteză, a explicat Lucian Ronkov, din cadrul Departamentului de Comunicare şi Imagine al Universităţii Politehnica Timişoara.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii