Acas─â Eveniment Tupeu maxim la semafor!

Tupeu maxim la semafor!

423
DISTRIBUIȚI

Tupeul unor ┼čoferi atinge cote maxime atunci c├ónd vine vorba de a se b─âga ├«n fa┼ú─â. Poate vi s-a ├«nt├ómplat s─â sta┼úi la semafor pe banda corect─â, s─â zicem pe banda pe care coti┼úi la st├ónga, iar un ┼čofer de pe banda al─âturat─â s─â vi se bage ├«n fa┼ú─â atunci c├ónd semaforul arat─â culoarea verde ┼či s─â coteasc─â… tot la st├ónga. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ├«n multe intersec┼úii din Timi┼čoara, dar parc─â mai cu seam─â la semaforul de la intersec┼úia C─âii Circumvala┼úiunii cu Bulevardul Republicii. Acolo, cum vii dinspre Gara de Nord ┼či o cote┼čti la st├ónga, pe Circumvala┼úiunii, spre viaduct. E adev─ârat, banda de preselctare pentru a coti la st├ónga este de multe ori aglomerat─â ┼či se formeaz─â o coad─â imens─â. Dar p├ón─â la urm─â asta ├«nseamn─â civiliza┼úie – s─â a┼čtep┼úi la locul t─âu p├ón─â ├«┼úi vine r├óndul s─â treci, f─âr─â a periclita circula┼úia altor ma┼čini. La noi, ├«ns─â, nu e a┼ča.

Toată lumea la stânga!
Cum se face verde, ┼čoferii de pe banda de l├óng─â, care, normal, e pentru a merge tot ├«nainte, ├«┼či amintesc brusc c─â ar vrea s─â o ia la st├ónga ┼či chiar fac acest lucru. De┼či, conform celor mai elementare reguli de circula┼úie, nu ar avea voie s─â fac─â acest lucru.
C├ónd o iau ei la st├ónga, o iau ┼či cei de pe banda care e proiectat─â pentru a o lua spre st├ónga ┼či se creeaz─â aglomera┼úie, claxoane ┼či… ce nu se mai aude din gurile ┼čoferilor…
Cei care sunt pe banda corect─â nu vor s─â cedeze ┼či normal c─â merg pe banda lor, ├«n timp ce cei care vin de pe cea de-a doua band─â for┼úeaz─â intrarea pe drumul ce duce pe sub viaduct.
Se produce o adev─ârat─â busculad─â, acompaniat─â de claxoane insistente ┼či semne deloc frumoase.
Acest calvar poate fi v─âzut zi de zi la aceast─â intersec┼úie ┼či parc─â, pe zi ce trece, ┼čoferii de pe cea de-a doua band─â devin tot mai insisten┼úi. S-au obi┼čnuit s─â calce legea cu senin─âtate.
A┼ča trec, de parc─â banda de ├«nainte ar fi de st├ónga, nu invers. Senini, ca ┼či cum totul li s-ar cuveni.

Tupeu, frate, tupeu!
Poate nu ar fi a┼ča de grav dac─â, imediat dup─â intersec┼úie, ar fi dou─â benzi de circula┼úie, dar e numai una ┼či atunci se produce dezastrul.
Cel de pe banda corect─â nu vrea s─â-l lase pe cel de pe cealalt─â band─â, ┼úin├ónd cont c─â a a┼čteptat cuminte la o coad─â destul de mare, iar cei de pe banda a doua se bag─â cu neru┼činare ├«n fa┼ú─â, uit├óndu-se cu coada ochiului dac─â cel de pe banda corect─â ├«i las─â s─â treac─â. Se ├«nt├ómpl─â c├ónd se opresc am├óndoi ┼či se uit─â unul la altul. Iar cel de pe banda a doua, cel care nu are acest drept, se uit─â de parc─â ai gre┼čit c─â nu l-ai l─âsat s─â treac─â. Dac─â e┼čti pe banda corect─â, trebuie s─â fii tot timpul atent s─â-i fere┼čti pe ilegali┼čtii care se bag─â cu tupeu de pe cealalt─â band─â.
Aproape c─â te ┼či miri, atunci c├ónd stai la semafor, ┼či nu ┼úi se bag─â nimeni ├«n fa┼ú─â. Uimirea dureaz─â, ├«ns─â, pu┼úin, dac─â nu se bag─â primul, al doilea tot se bag─â. Problema e c─â acest obicei prost dureaz─â de ceva timp ┼či ├«n acea intersec┼úie nu se ├«nt├ómpl─â nimic. Lucrurile se degradeaz─â pe zi ce trece.
Tot mai mul┼úi de pe banda din mijloc o iau la st├ónga. Cet─â┼úenii civiliza┼úi stau, a┼čteapt─â, iar tupei┼čtii se bag─â, pentru c─â ei sunt prea gr─âbi┼úi pentru a da dovad─â de acel strop de civiliza┼úie.

“Nu toler─âm a┼ča ceva”
“Nu este normal s─â se ├«nt├ómple a┼ča ceva, pentru c─â-i sfideaz─â pe ceilal┼úi participan┼úi la trafic. Nu toler─âm a┼ča ceva. Am s─â dispun o analiz─â a zonei, dup─â care m─âsuri de combatere ┼či sanc┼úionare”, spune ┼čeful Poli┼úiei Rutiere Timi┼č, Florin Bolbos. Mai mult, ┼čeful Poli┼úiei Rutiere spune c─â atunci c├ónd observa┼úi astfel de lucruri s─â anun┼úa┼úi Poli┼úia.

Comentarii

comentarii