Acasă Eveniment Tupeu maxim la semafor!

Tupeu maxim la semafor!

DISTRIBUIȚI

Tupeul unor şoferi atinge cote maxime atunci când vine vorba de a se băga în faţă. Poate vi s-a întâmplat să staţi la semafor pe banda corectă, să zicem pe banda pe care cotiţi la stânga, iar un şofer de pe banda alăturată să vi se bage în faţă atunci când semaforul arată culoarea verde şi să cotească… tot la stânga. Acest lucru se întâmplă în multe intersecţii din Timişoara, dar parcă mai cu seamă la semaforul de la intersecţia Căii Circumvalaţiunii cu Bulevardul Republicii. Acolo, cum vii dinspre Gara de Nord şi o coteşti la stânga, pe Circumvalaţiunii, spre viaduct. E adevărat, banda de preselctare pentru a coti la stânga este de multe ori aglomerată şi se formează o coadă imensă. Dar până la urmă asta înseamnă civilizaţie – să aştepţi la locul tău până îţi vine rândul să treci, fără a periclita circulaţia altor maşini. La noi, însă, nu e aşa.

Toată lumea la stânga!
Cum se face verde, şoferii de pe banda de lângă, care, normal, e pentru a merge tot înainte, îşi amintesc brusc că ar vrea să o ia la stânga şi chiar fac acest lucru. Deşi, conform celor mai elementare reguli de circulaţie, nu ar avea voie să facă acest lucru.
Când o iau ei la stânga, o iau şi cei de pe banda care e proiectată pentru a o lua spre stânga şi se creează aglomeraţie, claxoane şi… ce nu se mai aude din gurile şoferilor…
Cei care sunt pe banda corectă nu vor să cedeze şi normal că merg pe banda lor, în timp ce cei care vin de pe cea de-a doua bandă forţează intrarea pe drumul ce duce pe sub viaduct.
Se produce o adevărată busculadă, acompaniată de claxoane insistente şi semne deloc frumoase.
Acest calvar poate fi văzut zi de zi la această intersecţie şi parcă, pe zi ce trece, şoferii de pe cea de-a doua bandă devin tot mai insistenţi. S-au obişnuit să calce legea cu seninătate.
Aşa trec, de parcă banda de înainte ar fi de stânga, nu invers. Senini, ca şi cum totul li s-ar cuveni.

Tupeu, frate, tupeu!
Poate nu ar fi aşa de grav dacă, imediat după intersecţie, ar fi două benzi de circulaţie, dar e numai una şi atunci se produce dezastrul.
Cel de pe banda corectă nu vrea să-l lase pe cel de pe cealaltă bandă, ţinând cont că a aşteptat cuminte la o coadă destul de mare, iar cei de pe banda a doua se bagă cu neruşinare în faţă, uitându-se cu coada ochiului dacă cel de pe banda corectă îi lasă să treacă. Se întâmplă când se opresc amândoi şi se uită unul la altul. Iar cel de pe banda a doua, cel care nu are acest drept, se uită de parcă ai greşit că nu l-ai lăsat să treacă. Dacă eşti pe banda corectă, trebuie să fii tot timpul atent să-i fereşti pe ilegaliştii care se bagă cu tupeu de pe cealaltă bandă.
Aproape că te şi miri, atunci când stai la semafor, şi nu ţi se bagă nimeni în faţă. Uimirea durează, însă, puţin, dacă nu se bagă primul, al doilea tot se bagă. Problema e că acest obicei prost durează de ceva timp şi în acea intersecţie nu se întâmplă nimic. Lucrurile se degradează pe zi ce trece.
Tot mai mulţi de pe banda din mijloc o iau la stânga. Cetăţenii civilizaţi stau, aşteaptă, iar tupeiştii se bagă, pentru că ei sunt prea grăbiţi pentru a da dovadă de acel strop de civilizaţie.

“Nu tolerăm aşa ceva”
“Nu este normal să se întâmple aşa ceva, pentru că-i sfidează pe ceilalţi participanţi la trafic. Nu tolerăm aşa ceva. Am să dispun o analiză a zonei, după care măsuri de combatere şi sancţionare”, spune şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos. Mai mult, şeful Poliţiei Rutiere spune că atunci când observaţi astfel de lucruri să anunţaţi Poliţia.

Comentarii

comentarii